Нема новца за додатне учионице

Весна Поповић
Нема новца за додатне учионице

Бањалука - Ученици седам основних школа на подручју града због недостатка простора похађају наставу у три смјене. У Министарству просвјете и културе Републике Српске истичу да нема новца за изградњу додатних учионица тако да овај проблем ни ове године неће бити ријешен.

Због мањка учионица а већег броја ђака међусмјене су организоване у основним школама "Бранко Ћопић", "Петар Петровић Његош", "Иван Горан Ковачић", "Свети Сава", "Бранко Радичевић", "Иво Андрић" и "Алекса Шантић".

Директор ОШ "Бранко Радичевић" Јадранка Божић је рекла да два одјељења других разреда због недостатка учионица похађа наставу у међусмјени.

- Било би дивно да имамо више учионица. Нажалост, нама увијек мањка простора а сваке године се повећава број ученика. Иако је прије неколико година школа дограђена и даље немамо довољно простора, јер нисмо очекивали овакав прилив ученика. Око школе је никло неколико насеља а наш капацитет се није мијењао - казала је Божићева.

Истакла је да сваке године у овој школи имају по два одјељења више.

- Ако се настави такав тренд идуће године ћемо вјероватно имати више одјељења у међусмјени - објаснила је Божићева и нагласила да ову школу похађа 1.550 основаца распоређених  у 60 одјељења.

Директор ОШ "Бранко Ћопић"  Бранислава Пејашиновић  рекла је у посљедње четири године због недостатка учионица морају организовати наставу у међусмјени.

- Изградња додатних учионица би била добродошла али колико знам за сада не постоје конкретни планови за то. Тренутно нам недостаје пет учионица и због тога исто толико одјељења првих и других разреда иде у међусмјену - рекла је Пејашиновишћ.

Додала је да су и постојеће учионице у појединим случајевима тијесне због бројности појединих одјељења.

- Од укупно 29 одјељења више од пола броји између 28 и 31 ученика - навела је Пејашиновићева и додала да ову школу похађа 770 основаца.

Према информацијама  из  Министарства просвјете и културе РС у овој години нема конкретних планова за проширење објеката било које од ових школа.

- Динамика даљих улагања у обнови и изградњи школа зависи од расположивих средстава а њих ове године неће бити. У сарадњи са локалним заједницама и донаторима ради се континуирано на побољшању услова за извођење наставе односно изградњи и обнови школа у Републици Српској - рекли су у ресорном Министарству.

Објашњавају да у ових седам основних школа има више почетака наставе због недостатка учионица.

- Ово је посебно изражено у основној школи "Бранко Радичевић" - рекли су у министарству.

Организација

У Министарству просвјете и културе су објаснили да у међусмјене углавном иду ученици првих и других разреда, јер њихове школске активности трају краће него код ученика виших разреда.

- Свака школа самостално, доноси одлуку о времену почетка наставе и броју смјена у којима реализује наставу - кажу у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана