Нема љекара за нову амбуланту у Доњим Колима

Весна Поповић
Нема љекара за нову амбуланту у Доњим Колима

Бањалука - Становници Доњих Кола до даљег ће по терапије морати да иду у сусједне мјесне заједнице или Поликлинику у граду јер за њихову новоизграђену амбуланту Дом здравља не може да обезбиједи љекара. Тако ће ова медицинска установа, у чију је изградњу и опремање уложено 165.000 КМ, бити на чекању до даљег.

Ову информацију потврдили су у Градској управи и додали да су, што се тиче града, сви услови за почетак рада испуњени.

- У овом тренутку тешко је рећи када ће амбуланта бити на располагању грађанима Доњих Кола. Завршена је изградња вишенамјенског објекта у којем би поред амбуланте требало да буду смјештене и просторије мјесне заједнице. Набављена је опрема за рад амбуланте, али Дом здравља није у могућности да обезбиједи доктора који би у њој радио неколико дана седмично, колико је планирано да она буде отворена - објаснили су у Градској управи.

Навели су да, према информацијама које су добили из Дома здравља, са расположивим кадром не могу да направе распоред који би омогућио да један љекар буде слободан да ради у тој амбуланти.

- Чекамо да нађу рјешење за тај проблем јер нису у могућности да запосле новог доктора који би радио у Доњим Колима - рекли су у Градској управи.

У Дому здравља нису рекли када би проблем могао бити ријешен.

- Упознали смо град, који је оснивач Дома здравља, са проблемом обезбјеђивања тима породичне медицине, љекара и најмање једне медицинске сестре, који би требало да ради у новоизграђеној амбуланти Доња Кола. Проблем је настао јер постоји разлика између броја тимова породичне медицине који је утврдио Фонд здравственог осигурања РС и Правилника о основама стандарда и норматива здравствене заштите из обавезног здравственог осигурања, који предвиђа други број тимова на основу броја регистрованих осигураних лица и Плана мреже амбуланти за град - додали су у Дому здравља.

Камен темељац за изградњу амбуланте породичне медицине и објекта мјесне заједнице у Доњим Колима положен је у августу 2016. године. Укупна вриједност инвестиције је 365.000 КМ, од чега се 200.000 КМ односи на објекат мјесне заједнице. Остатак од 165.000 КМ је уложен у амбуланту, у чему је град партиципирао са 46.000 КМ, док је преостали износ обезбиједило Министарство здравља и социјалне заштите РС.

Објекат

Планирано је да амбуланта буде у приземљу на површини од 123 квадрата, са љекарском ординацијом, собом за медицинске интервенције те рецепцијом за пријем и тријажу. У протеклој деценији изграђено је десет нових објеката амбуланти са 27 нових ординација и санирано 55 постојећих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана