Неједнакост дјеце у вртићима под лупом

В. Ж.
Неједнакост дјеце у вртићима под лупом

БАЊАЛУКА - Канцеларија Омбудсмана БиХ јавила је да је отворила предмет на захтјев родитеља чија дјеца похађају приватне вртиће.

Ово је за “Глас Српске” истакао један од координатора Иницијативе да субвенције за јавне и приватне вртиће буду изједначене Бранко Црногорац.

Он је подсјетио да су родитељи протекле седмице упутили дописе Омбудсману БиХ и Кабинету предсједника Републике Српске, односно Сенату РС, сматрајући да су права дјеце угрожена у погледу непоштовања Конвенције УН-а.  Према мишљењу родитеља, дискриминација се огледа у томе што су финансијски различито третирана дјеца која иду у јавне и приватне вртиће.

- Сматрамо да је веома битно то што се кровна организација за заштиту људских права у БиХ укључила у рјешавање овог питања. Јасно је да немају извршну моћ да исправе грешке надлежних, али њихове прецизне препоруке и дубинска анализа требало би да буду недвосмислен путоказ за све управљачке структуре у граду Бањалука у погледу начина како да се ова једнакост поништи, како тренутно тако и убудуће - истакао је Црногорац.

Он је додао да наведени политички актери могу у потпуности да занемаре њихове коментаре и савјете, али ће им бити веома тешко да одбране такве ставове у јавности уколико желе да их било ко сматра вјеродостојним заступницима воље грађана.

- Ако и Сенат Републике Српске покрене разговор на ову тему и прослиједи медијима јасне закључке о томе, заиста смо увјерења да би њихово занемаривање представљало тежак политички и морални тег било коме ко се нађе на некој високој јавној функцији - истакао је Црногорац и додао да родитељи чекају одговор Сената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана