Неизвјесна градња погона у Рамићима

Весна Поповић
Неизвјесна градња погона у Рамићима

Бањалука - Почетак изградње производних погона у новооснованој Пословној зони Рамићи је неизвјестан, јер купци парцела још нису поднијели захтјеве за грађевинске дозволе.

Потврдили су то у Градској управи и објаснили да до априла ове године нити један купац парцела није поднио захтјев за издавање грађевинске дозволе Одјељењу за просторно уређење.

Град је лани продао четири парцеле укупне површине 27.634 метра квадратна у оквиру бившег Технолошког бизнис парка (ТБП), садашње Пословне зоне, с циљем изградње производно-складишних објеката.

Укупна вриједност продатих парцела фирмама “Три Бест”, “Сим импекс”, “Сепл” из Бањалуке и “Messer BH Gas” из Сарајева износила је 567.280 КМ.

Градоначелник Слободан Гаврановић је недавно изјавио да су потписана акта којима се на продају нуди још осам парцела, те да за њихову куповину постоји интересовање.

Из Градске управе поручују да је у току ове године за куповину парцела у Пословној зони интересовање исказало укупно десет предузећа, једно страно и девет домаћих.

- Поштујући политику приватности предузећа која су исказала интересовање за ширење своје дјелатности у Пословној зони у Рамићима, не можемо износити називе предузећа - рекли су у Градској управи, али су додали да се три фирме баве трговином на велико и мало, а седам је производних предузећа.

У бившем ТБП-у, садашњој Пословној зони, лани је било закључено пет уговора о закупу пословних простора и то са фирмама “Механичке конструкције” из Котор Вароша, “Ролофлекс”, “Италијана”, “МК Мајкић” и “21. мај” из Бањалуке. Фирма “Механичке конструкције” није продужила закуп послије истека уговора, већ је напустила пословни простор.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Драшко Илић је рекао да Пословна зона Рамићи још нема правна акта који дефинишу њен статус.

- Очекујемо да их градоначелник ускоро припреми и понуди Скупштини града на разматрање. Сигуран сам да ће ова пословна зона у наредном периоду заживјети, али за то је потребно вријеме - додао је Илић.

Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац је рекла да су досадашњи резултати показали да је пројекат од почетка погрешно осмишљен.

- Град је уложио много новца и прошло је доста времена, али не виде се ефекти. Претварање у Пословну зону је само покушај да се спаси што се спасити може. Сви показатељи говоре да пројекат и даље не иде у правом смјеру и да нема праве идеје како да се оживи привреда - рекла је Савић-Бањац.

Оснивање

Одлука о оснивању Пословне зоне Рамићи на простору Технолошког бизнис парка усвојена је почетком априла на сједници Скупштине града. Пословном зоном управљаће Одсјек за локални економски развој, а у реконструкцију би требало бити уложено 1,8 милиона КМ кредитних средстава која су раније била намијењена за развој Технолошког бизнис парка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана