Неиздавање рачуна написало 54 казне

Јасмина Перишић

Бањалука - Тржишни инспектори су у току ове године због неиздавања фискалних рачуна написали 54 казне.

У Одјељењу за инспекцијске послове су рекли да је наплаћено 18.300 КМ казни, те да су инспектори контролисали 870 трговачких и угоститељских објеката.

- Више казни је издато угоститељским него трговинским радњама. Узимајући у обзир да је прошле године изречено 96 новчаних казни, може се рећи да се прописи Закона о трговини, Закона о угоститељству и Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, по којима је тржишна инспекција надлежна за поступање, више поштују - рекли су у Одјељењу за инспекцијске послове.

Додали су да иако су обављане контроле у више наврата није било казни за купце који не узму или не сачувају рачун у кругу од 20 метара по напуштању продајног мјеста.

- По правилу ти купци се кажњавају са 50 КМ. Новчану казну од 500 до 2.500 КМ плаћа угоститељ, уколико је ријеч о привредном друштву. Одговорно лице кажњава се са 200 до 1.000 КМ, а казну од 300 до 1.500 КМ плаћа угоститељ, уколико је предузетник или физичко лице - навели су у овом одјељењу.

Истичу да за неиздавање фискалног рачуна казну од 1.000 до 5.000 КМ изричу за трговца, ако је ријеч о привредном друштву.

- Одговорно лице кажњава се са 500 до 2.500 КМ, те ако је трговац предузетник новчану казну плаћа од 300 до 1.500 КМ - рекли су у одјељењу.

Апелују на грађане да уколико не добију фискални рачун, могу да се жале трговцу уписивањем у књигу рекламација, односно угоститељу у књигу жалби.

- Сви су обавезни да имају ове књиге. У крајњем случају грађани се увијек могу обратити Тржишној инспекцији и Пореској управи - апеловали су у овом одјељењу.

Бањалучанка Милица Бабић је рекла да увијек обрати пажњу да ли ће добити фискални рачун, али уколико се то не деси, не прави проблем.

- Рачун тражим само када плаћам веће износе. Понекад се деси да ми у радњама или кафићима не издају рачун, али побуним се тек када сумњам у висину цијене коју треба да платим. Тек тада тражим фискални рачун. Не плашим се да ће ме инспектори казнити уколико немам рачун за купљену робу - рекла је Бабићева.

Трговци

Предсједник Асоцијације самосталних трговина регије Бањалука Богдан Марјановић каже да је неопходно поштовати закон и да су фискалне касе и уведене да би постојала контрола промета.

- Контроле се, међутим, обављају паушално и тада се углавном кажњавају мали трговци и угоститељи. Нико од инспектора не смије да оде и провјери како раде моћне фирме - рекао је Марјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана