Недостају намирнице за “оброке љубави”

Александар Стојановић
Недостају намирнице за “оброке љубави”

БАЊАЛУКА - Залихе хране у јавној кухињи Удружења “Мозаик пријатељства” убрзано се топе па скоро свакодневно ови хумани људи муку муче како да обезбиједе довољне количине кромпира, купуса, мркве, меса и осталих намирница.

Предсједник удружења Мирослав Субашић каже да је тренутна ситуација у јавној кухињи незавидна и позива све који су у могућности да им помогну и подрже њихов рад.

- У јавној кухињи свакодневно нахранимо између 300 и 500 људи, а то изискује велике количине хране. За један оброк потребно нам је 10 килограма мркве, 15 лука и око 25 кила меса. Недавно смо добили велику донацију, али већ сада су залихе на издисају. Само јуче смо за чорбу потрошили 120 килограма купуса - казао је Субашић.

Он додаје да је много појединаца, удружења и организација који донирају храну, али да су потребе све веће и да су дуги редови испред јавне кухиње постали свакодневица.

- Нама су потребне основне животне намирнице и то не би требало да представља луксуз. Настојимо да сваки дан припремамо друго јело, а за то нам треба лук, кромпир, пилетина и друге намирнице неопходне да буде направљен ручак. Осим тога, настојимо да подијелимо и пакете хране онима којима је то неопходно - рекао је Субашић и додао да на дневном нивоу дијеле уље, брашно и конзервирану храну.

Захвалио је министру правде Антону Касиповићу на новој донацији.

- Овај пут његове вриједне руке су нам донирале домаћа јаја и тиквице из његове баште. Од срца смо му захвални - каже Субашић.

У оквиру удружења почела је да ради и шиваоница, гдје корисници дневног центра шију и крпе одјећу да би зарадили новац за себе, али и за куповину намирница за потребе кухиње.

- Трудимо се да кориснике центра укључимо што више у рад, а ово им је одлична прилика да и они раде и зараде, а и ми можемо нешто зарадити за кухињу. Међутим, људи су скептични према овом пројекту и ја их позивам да искористе наше услуге, а поред квалитетне услуге, помоћи ће и нашем раду - истакао је Субашић.

Шиваоница ради од 12 до 19 часова, а грађани могу донијети на преправке и корекцију одјећу по приступачној цијени.

Јавно купатило

У оквиру “Мозаик пријатељства” дјелује и јавно купатило, које је на располагању бескућницима и лицима која немају условна купатила у својим кућама.

- Наше купатило посјети дневно између пет и осам лица, а у вријеме епидемије је та посјета била нешто већа. Тренутно је мање људи због ружног времена, али очекујемо да са доласком већих врућина буде и више корисника - рекао је Мирослав Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана