Недјеља дјетета посвећена најмлађим: Станивуковић уручио „кључеве града“ ученицима ОШ „Иво Андрић“

ГС
Foto: Град Бањалука

У оквиру обиљежавања „Недјеље дјетета“, градоначелник Драшко Станивуковић уручио је „кључеве града“ најмлађим Бањалучанима који ће симболично током ове седмице управљати градом.

Кључеве су ове године преузели ученици другог разреда Основе школе „Иво Андрић“, тачније мала градоначелница Лена Станковић, која је казала да би као градоначелница вољела да се поправе школска игралишта.

Заједно са другарима је поручила да дјеца имају право да се играју и да буду срећна, али и да буду добра и да слушају родитеље.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да је ово једна лијепа традиција, током које симболично наша дјеца добијају кључеве града у првој седмици октобра.

-Симболично уручујемо ове кључеве са поруком да наши најмлађи треба да буду свјесни, прије свега, чињенице да ће у будућности они да воде не само овај град, него цијелу Републику Српску. Да су они ти на које полажемо све наде. Желимо и да им укажемо на то да кроз одређена права која им симболично дајемо кроз ове кључеве добијају и одређене обавезе – казао је градоначелник Станивуковић.

Данас, како је казао, хоћемо да кажемо дјеци да се искрено трудимо да урадимо највише колико можемо за њих.

-Да водити Бањулуку значи бринути о школама, вртићима, одређеним подршкама које дајемо дјеци и њиховим родитељима. Искрено и посвећено, али да из сваког тог право мора да произилази једна наша дужност. То је завјетна дужност, што значи да чим си рођен у некој земљи и чим од те земље добијаш бепслатно школовање и друга права, онда треба да мислиш како тај дуг да вратиш – рекао је градоначелник.

Зато је, како истиче, јако важно да научимо младе генерације како да чувамо све оно што ја наше, како искрено да васпитамо нашу омладину да не напушта земљу када је тешко.

-Много је исправније и лакше отићи из земље ако је у земљи добро, а да најмање миграције ван земље треба да буду у оном тренутку када је земљи тешко и тада сви морамо да засучемо рукаве и да овдје останемо. Свакодневно о томе треба да причамо нашој дјеци, а истовремено треба да се посветимо нашим учитељима који су први иза родитеља у васпитању дјеце – поручио је градоначелник.

Наиме, поводом обиљежавања Дјечије недјеље, од 2. до 8. октобра – већ дванаесту годину заредом Удружење грађана „Сва дјеца свијета“ и Градска управа организују једну од најзначајнијих манифестација посвећених промоцији дјеце и дјечијих права наше локалне заједнице.

Обиљежавање „Недјеље дјетета“ проводи се у већини европских земаља са циљем да се промовишу основни циљеви Конвенције УН о правима дјетета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана