Не насједати на преваре лажних хуманитараца

ГС
Не насједати на преваре лажних хуманитараца

БАЊАЛУКА - Полицијска управа Бањалука позвала је грађане да буду опрезни у случају да се појаве лица која прикупљају добровољне прилоге и да не насједају на преваре када се од њих тражи да донирају новац у хуманитарне сврхе, а у случају да им се обрате сумњива лица да то пријаве полицији.

Из ове управе наводе да су припадници полиције током викенда у Улици Краља Петра Првог Карађорђевић у Бањалуци ухапсили лице из Србије чији су иницијали С.М. због почињеног прекршаја неовлаштено прикупљање добровољних прилога из Закона о јавном реду и миру.

Полицијски службеници уочили су лице које је носило фотографију наводно обољелог лица и од грађана тражило добровољне прилоге. Извршеним провјерама утврђено је да се ова особа представљала као овлаштено лице хуманитарне организације из Србије и без потребне документације од грађана тражила добровољне прилоге, наводно ради лијечења обољеле особе.

Од С.М. су одузети предмети који се могу довести у везу са почињеним прекршајем, а о свему су обавијештени судија Одјељења за прекршаје Основног суда у Бањалуци и инспектор Теренског центра за странце Бањалука.

Из Полицијске управе Бањалука подсјећају да, према Закону о јавном реду и миру Републике Српске, добровољне прилоге и друге видове помоћи могу прикупљати привредна друштва и друга правна лица, хуманитарне и друге организације, грађани и њихова удружења уз претходну пријаву која се подноси надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова Српске, на чијем се подручју врши прикупљање прилога.

На основу тога надлежни орган издаје потврду о пријави ако је прикупљање добровољних прилога у складу са законом или, супротно томе, доноси рјешење којим забрањује прикупљење добровољних прилога уколико то ремети јавни ред и мир или то налажу интереси безбједности.

Пријава за прикупљање добровољних прилога не подноси се у случају да се прилози прикупљају у оквиру привредног друштва или неког другог правног лица ради постизања заједничких циљева и задовољавања посебних потреба радника.

То се односи на прикупљање прилога које организује мјесна заједница или скупштина етажних власника ради одређених циљева у оквиру активности мјесне заједнице, односно заједнице етажних власника, те прилоге који се прикупљају умјесто карата за културне манифестације које организују политичке организације и удружења грађана у складу са програмом својих активности и када прикупљање прилога организују вјерске заједнице.

Из полиције савјетују грађанима да поступају опрезно у ситуацијама када се од њих тражи новац за добровољне прилоге и у хуманитарне сврхе, те да у случају да им се обрате сумњива лица то пријаве најближој полицијској станици или на бесплатан број телефона 122. /крај/куп/љљ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана