Насеља пуна кабастог отпада: Поред контејнера депоније апарата и ауто-дијелова

Александра Тодоровић
Насеља пуна кабастог отпада: Поред контејнера депоније апарата и ауто-дијелова

БАЊАЛУКА - Током пандемије вируса корона повећане су количине отпада који суграђани остављају поред контејнера, а који не спада у категорију кућног или отпада из домаћинства, потврдили су из Одјељења за комуналне послове.

- Нажалост, често смо свједоци да се поред контејнера одлажу и кућни апарати, односно бијела техника, што ствара ружну слику о граду - казали су из Одјељења за комуналне послове за “Глас Српске”.

Нагласили су да су највише смећа однијели током прошле године, када су уведене најоштрије епидемиолошке мјере.

- Грађани су за вријеме мјера која су донесене у смислу забране кретања неодласка на посао и слично имали слободног времена те су спремали куће, имања, подруме и тако повећали количине одложеног отпада - саопштили су из овог одјељења.

Додали су да су у посљедње вријеме највеће количине отпада примијећене у насељу Пријечани.

- У великом броју насеља уочене су огромне количине нагомиланог отпада. Међутим, у Пријечанима се дешавало да поред бијеле технике затичемо одложене ауто-дијелове, гуме и слично - казали су из одјељења.

Навели су да град има склопљен уговор са предузећем “Чистоћа”, у којем је предвиђено да отпад буде редовно одвожен са јавних површина.

- Специјализовани камиони-кипери и грајфери пролазе по утврђеном плану по насељима те одвозе и збрињавају отпад - нагласили су из одјељења и додали да постоје ситуације када морају да обавијесте надлежно одјељење комуналне полиције уколико се појави велика количина кабастог отпада.

- У екстремним ситуацијама контактирамо са Одјељењем комуналне полиције да би евентуално пронашли и санкционисали починиоца, а потом издајемо налог извођачу радова за одвоз таквог отпада - прецизирали су из одјељења.

Према њиховим подацима посљедњих година је на подручју града смањен број одбачених олупина аутомобила.

- Тај проблем је са годинама мање изражен, јер се појавило неколико фирми које се баве откупом и рециклажом олупина и оне углавном буду уклоњене на вријеме - закључили су из Одјељења за комуналне послове.

Пријечани

Становник Пријечана Бранко Д. рекао је да су неодговорни мјештани направили праву депонију уз контејнер у том насељу.

- Појединци не маре ни за казне ни за здравље и одлажу смеће поред контејнера и на тај начин урушавају изглед града, али и повећавају могућност заразе - рекао је овај мјештанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана