Наређено уклањање двије нелегалне љетне баште у центру Бањалуке

Весна Поповић
Наређено уклањање двије нелегалне љетне баште у центру Бањалуке

Бањалука - Одјељење за инспекцијске послове од јуче спроводи појачану акцију уклањања бесправно изграђених љетних башта, а први на удару су се нашли ћевабџиница "Мујин ћевап" и кафић "Кадар" (бивши "Мистер икс") који имају нелегално изграђене терасе.

Према ријечима в.д. начелника Одјељења за инспекцијске послове Јанка Кецмана, циљ акције је елиминација дивље градње, те да је у оба случаја утврђено да је ријеч о класичним примјерима јер су баште подигнуте без било каквих дозвола градских власти.

- Власник кафића "Кадар" у улици Војводе Радомира Путника јуче је о свом трошку уклонио надстрешницу и терасу. Грађевински инспектор је био на лицу мјеста како би пратио да ли је у потпуности уклоњен спорни објекат - казао је Кецман.

Објаснио је да у случају "Мујиног ћевапа" у улици Николе Пашића, гдје су нелегално изграђени тераса, пратеће надстрешнице и пецана, власница објекта није дозволила приступ објекту.

- Због тога ће наредних дана градске службе морати ићи у принудно извршење рјешења за рушење у пратњи полиције - казали су у Градској управи.

Према његовим ријечима, градске службе и надлежно одјељење правовремено ће реаговати на сваки покушај бесправне градње, а поготово када је ријеч о пословним субјектима.

- Ово је само почетак и нико не смије осјетити да је изнад закона и правила, без обзира на то о коме да је ријеч - истакао је Кецман.

Најавио је да ће ова акција бити настављена и у наредном периоду и да ће се на удару инспекције наћи сви они који су бесправно подигли објекте, осим оних који су у међувремену ушли у процес легализације.

- Тиме ће бити послата јасна порука свима који мисле да ће градске власти благонаклоно гледати на бесправно подигнуте објекте, поготово ако се има у виду да је 1. јануара истекао рок за легализацију бесправно изграђених објеката - прецизирао је Кецман.

Запослени у кафићу "Кадар" јуче нису жељели да коментаришу поступке инспекције, док је власница ћевабџинице "Мујин ћевап" Емина Смаилагић имала своје виђење.

- Љетна башта је направљена у мом дворишту, не знам шта је ту спорно јер у мом дворишту ја имам право да направим шта хоћу. То је у процесу, у Градској управи имамо локацијске услове, а предали смо и пројекат - казала је Смаилагићева.

Како незванично сазнајемо, издат је и налог за рушење нелегално изграђене терасе кафића "Дебела Берта" у склопу хотела "Босна". Уложена је жалба на ово рјешење и чека се одлука надлежних.

Закон

Јанко Кецман је објаснио да, према закону, ниједан објекат који је бесправно саграђен након јуна 2013. године не може ући у процес легализације.

- С обзиром на то да су ови објекти изграђени након јуна 2013. године, није било никаквог основа за њихову легализацију - казао је Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана