Највише амброзије на Старчевици

Невена Бунић
Највише амброзије на Старчевици

Бањалука - Уклањање амброзије, која у периоду цвјетања прави велике проблеме алергичним особама, почиње у понедјељак, 17. јула, а тренутно је највише има на Старчевици.

Потврдили су то у предузећу "Тамарис" које одржава и коси зелене површине у граду.

- У првој половини јула евидентирали смо површине гдје је ова биљка најраспрострањенија и утврдили да је критичан источни транзит, као и подручја код "Топлане" и "Центрума". Амброзија још није процвјетала и сада је право вријеме да се почне са кошењем - рекла је технички директор "Тамариса" Слађана Бумбић-Дамјановић.

Акција уништавања овог алергена биће спроведена у свим насељима, а до краја године планирано је кошење у три наврата.

- До краја септембра биће обухваћено 70.000 метара квадратних на јавним површинама. Амброзија се најчешће јавља у близини мјеста гдје се изводе грађевински радови, прекопи и на мјестима гдје је депонован отпад - рекли су у Одјељењу за комуналне послове и додали да је у буџету града за ове намјене издвојено 20.000 КМ.

Контролу уклањања амброзије обављаће радници Комуналне полиције и Одјељења за инспекцијске послове који ће опомињати власнике дворишта и парцела да су дужни да их одржавају и уклоне ову алергену биљку.

- Прво се налаже да у одређеном року сузбију или униште коровску биљку, а онима који не изврше налоге слиједе новчане казне. У досадашњој пракси контролним органима проблем су представљала дворишта без власника или корисника - рекли су у Одјељењу за комуналне послове.

Позивају грађане да се укључе у акцију и уклоне амброзију са својих приватних парцела.

- Становници, уколико примијете амброзију, случај могу пријавити надлежним службама и то Комуналној полицији на број 306-464, уколико је ријеч о јавним површинама, и Одјељењу за инспекцијске послове на 244-428 ако се ради о алергену на пољопривредном земљишту. На располагању им је и дежурни телефон за пријаву комуналних проблема - број 244-593, као и број Центра за обавјештавање - 121.

Савјети

Стручњаци савјетују да амброзија буде уклоњена прије цвјетања. Истичу да је полен амброзије један од најјачих алергена у природи, те да није опасна само по људе, већ и за биљни свијет, јер тамо гдје се она појави, смањују се и приноси пољопривредних култура. Велику опасност представља и чињеница да сјеме амброзије остаје у земљи и до 40 година.

Она изазива јаке алергијске реакције код људи којима се јавља сузење очију, цурење носа, отежано дисање и још много симптома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана