Најтоплији фебруар у Бањалуци од кад се врше мјерења

СРНА
Најтоплији фебруар у Бањалуци од кад се врше мјерења

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је ове године у већини предјела оборен рекорд за најтоплији фебруар од када се врше мјерења, а у Бањалуци је био 6,5 степени топлији од просјека, речено је Срни у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Метеоролог Милица Ђорђевић навела је да је средња температура ваздуха током цијелог мјесеца била од три, па до чак седам степени виша у односу на просјек.

Она је навела да је овај фебруар био за готово два степена топлији од претходно најтоплијег фебруара из 1966. године када је средња температура ваздуха износила 7,7 степени Целзијусових.

"Минимална температура у Бањалуци се током цијелог мјесеца само пет дана спуштала испод нуле, док је максимална сваког дана прелазила 10 степени, а чак је током 22 дана температура била изнад 15 степени Целзијусових", рекла је Ђорђевићева.

Ђорђевићева је напоменула да, иако је било врло топло током цијелог мјесеца, није оборена вриједност за апсолутну максималну температуру од 25,2, која је измјерена је у фебруару 2008. године.

Она је навела да је количина падавина била знатно мања од просјека, будући да је пало само 15,2 литара кише по метру квадратном, а просјек је 67.

"Током цијелог мјесеца у Бањалуци није било снијега, који је падао само на планинама", рекла је Ђорђевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана