Најчешћа имена у Бањалуци Стефан и Софија, необични Нооа и Рафаило

Невена Бунић
Најчешћа имена у Бањалуци Стефан и Софија, необични Нооа и Рафаило

Бањалука - Нооа, Ајлин, Рафаило само су нека од необичних имена која су ове године уписана у матичне књиге рођених у Градској управи.

Како истичу у Одсјеку за управне послове и грађанска стања, у тренду је да се дјеци дају и страна имена, па је тако све више дјевојчица које се зову Клара, Нора, Деа и Зета те дјечака којима је име Леон, Дориан, Симон или Исак. 

- У досадашњем току 2016. године рођено је око 2.000 беба. Када су дјечаци у питању, у матичну књигу рођених уписано је 38 Стефана, 25 Алекса, 20 Виктора, а што се тиче женских имена, највише је Софија - 43, Дуње 33 и Миа 22. Честа мушка имена су Андреј, Марко, Павле, Михајло, Филип, Сергеј, Никола, а женска Анастасија, Ана, Ена, Анђела, Елена, Марија - рекла је шеф Одсјека за управне послове и грађанска стања Диана Џаја-Јокић.

Често се у матичне књиге уписују и дјеца са по два имена или презимена. Тако је седморо дјеце ове године добило два имена, а осморо је уписано са два презимена.

- Случајеви одређивања два имена су ријетки и специфични. Међу мушким именима, често се имену Вук дода још једно име, а када су у питању дјевојчице, таква је ситуација са именом Ана - навела је Џаја-Јокић.

Бањалучанка Дијана Т. каже да је својој дјеци дала имена Сунчица и Екатарина, а разлог за то је што су ријетка и необична.

- Моје име Дијана је уобичајено и често и зато сам хтјела да ми се кћерке нешто другачије зову. Многи су у суперлативу говорили о избору имена. У сваком случају, што би народ рекао, супругу и мени су најљепша - казала је Дијана Т.

Миленко Марић истиче да се држао традиције код давања имена.

- Синови ми се зову Лазар и Урош. Та имена дубоко су укоријењена у српском народу и у православљу. У супругиној и мојој породици дједови и прадједови су носили та имена. Она су и данас модерна јер их често дају дјеци, а у то сам се могао увјерити приликом уписивања малишана у вртић и школу - казао је Марић.

Према Закону о матичним књигама, забрањено је давање имена које вријеђа морал или је супротно обичајима. Ако се утврди да је име које родитељ жели да да своме дјетету такво, тај приједлог се просљеђује Центру за социјални рад.

Старинска имена

У Матичној служби кажу да су популарна и старинска, традиционална имена.

- Ове године у књигу рођених уписане су и Милијана, Аника, Марта. Од мушких традиционалних имена имамо Василија, Николаја, Часлава. У посљедњих неколико година присутан је тренд давања оваквих старих имена - рекла је Џаја-Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана