Најављено уређење кањона Сутурлије: Запуштеном бисеру природе враћају сјај

Јасмина Салопек
Најављено уређење кањона Сутурлије: Запуштеном бисеру природе враћају сјај

БАЊАЛУКА - Излетиште Сутурлија у кањону истоимене ријеке надомак Бањалуке готово је уништено, а клупе и надстрешнице које су постављене прије неколико година више не постоје.

Иницијативу да кањон рјечице Сутурлије постане парк природе и ново атрактивно излетиште, које би привлачило туристе и грађане, покренуле су претходне градске власти. Међутим, умјесто да буде уређена зелена оаза, овај простор је зарастао у коров. Ипак, на радост бројних суграђана, овом бисеру природе би ускоро требало да буде враћен стари сјај.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је за “Глас Српске” да ће дати налог да ниско растиње буде уклоњено те да се санирају оштећени дијелови.

- Претходни градоначелник Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић покренули су иницијативу за изградњу парка природе “Сутурлија”, што би био веома сјајан пројекат - рекао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, то је пало у други план, јер се нова градска администрација фокусирала на изградњу паркова и уређење обала Врбаса.

- Сутурлија јесте један од приоритета, али су нам велики пројекти скренули минут пажње са уређења - истакао је он.

Додао је да ће током акције “Чисто лице града” покренути и уређење ове зелене оазе.

- Потрудићемо се да се у наредна два мјесеца позабавимо тим пројектом. Све што је добро, а то је свакако пројекат Сутурлије, треба да угледа свјетло дана. Иницијативу о уређењу кањона Сутурлије ћемо с поносом наставити да спроводимо у дјело - појаснио је Станивуковић.

Бројни грађани нису упознати са богатством овог кањона, који има потенцијал да постане туристичко-спортско-рекреативна дестинација са пратећим садржајима и тиме знатно побољша туристичку понуду града.

Сутурлија се налази на свега два километра од центра Бањалуке, а посјећују је само ријетки, тачније они склони авантуризму. Некада уређене стазе прекрили су трава, коров и ниско шибље, а клупе са надстрешницама  су порушене и поломљене.

Ова љепота у кањону ријеке Сутурлије сада је тек сјена своје некадашње величине, и привлачи само авантуристе спремне на истраживање запуштеног краја, а којих је све мање.

Талић

Уређење Сутурлије требало је да почне 2020. године у оквиру пројекта “Парк природе Сутурлија”, а циљ је био да се тај локалитет прилагоди за пикник, рекреацију и туризам. Тадашњи предсједник Скупштине града Зоран Талић желио је да се Сутурлији врати сјај и значај природног бисера. Због тога је 2019. године покренуо иницијативу за коју до данас, иако су биле укључене бројне организације, институције и суграђани како би тај локалитет био уређен, није предузето ништа.

Талић је тада истицао да се овај простор не смије у свом природном станишту нарушити, већ да треба да остане овакав какав јесте, али да постане приступачнији са бољим садржајима за туристе и грађане.

Некадашњи предсједник Скупштине организовао је акције уређења овог простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана