Нацрт буџета Бањалуке усвојен али га чекају измјене

Весна Поповић
Нацрт буџета Бањалуке усвојен али га чекају измјене

Бањалука - Скупштина града прихватила је нацрт буџета за 2017. годину од 128,4 милиона КМ, али ће овај документ претрпјети значајне промјене до коначног изгледа.

Потврдио је то градоначелник Игор Радојичић јуче у паузи засједања Скупштине града и додао да овај нацрт буџета не одражава нове политике које су планиране.

- Жеља нам је била да сви кроз јавну расправу имају прилику да кажу своје ставове, а не да по хитном поступку морамо усвајати овај докуменат - рекао је Радојичић.

Додао је да ће на буџет утицати реструктурисање дуга града.

- У наредне четири године нам стиже на отплату 70 милиона КМ. Без реструктурисања дуга на средњорочном периоду нећемо имати прилику да улажемо новац у развојне комуналне и инфраструктурне потребе. Реструктурисање дуга на тренутном финансијском тржишту је повољно јер има средстава са ниским каматним стопама и то би нам на годишњем нивоу ослободило од пет до 10 милиона КМ - рекао је Радојичић.

Истакао је да би на буџет значајно могао утицати могући аранжман са Европском банком за обнову и развој за "Топлану". Одлука ће бити донесена овог мјесеца.

- Ове године забиљежен је пад наплате пореза на непокретности и тренутна стопа реализације је 70 одсто. Пораст стопе у појединим зонама очито је била лоша процјена и имамо пуно жалби грађана. Разматрамо тренутно да ли ће смањење ове стопе повећати степен наплате. Исто тако, промијенићемо начин на који се расподјељује новац из грантова и субвенција, гдје није потребно више средства већ већи надзор код њихове расподјеле - казао је Радојичић.

Још је нагласио да мост у Пријечанима неће добити употребну дозволу док год не буде у потпуности сигуран.

В.д. начелника Одјељења за финансије Божана Шљивар рекла је да када је у питању порез на непокретности, рјешење није у повећавању пореске стопе него да сви који имају обавезу плаћања буду обухваћени, те да максимално изостане избјегавање плаћања овог пореза.

- Планирана је промјена концепта када је у питању расподјела новца за субвенције за запошљавање, те за финансирање удружења - рекла је Шљивар.

Одборници су прихватили и измјене Статута града, те нови Пословник о раду Скупштине града.

- Измјене Пословника биле су техничке природе. Додато је да ће од сада Комисија за спорт и омладину давати мишљење о финансирању спорта које је грешком било изостављено. Према ранијем Пословнику, Савјет за спорт је давао приједлог о начину расподјеле новца намијењеног за спорт. Новим Пословником градоначелник предлаже како ће се трошити тај новац, а комисија само даје свој став - рекао је предсједник Скупштине града Будимир Балабан.

Канцеларија за грађане

Игор Радојичић је рекао да је прошле седмице формирана канцеларија за грађане која је добила 240 захтјева за пријем.

- Канцеларија за грађане има задатак да сазна и помогне грађанима и усмјери их на праву адресу. Биће састанака у Кабинету градоначелника умјесто кафе са градоначелником - рекао је Радојичић.

Нацрт Буџета града Бањалуке објављен је у данашњем издању "Гласа Српске"

Новине у Пословнику

Клубови одборника имају најмање три члана

Ако радно тијело већином гласова присутних чланова не подржи одређени акт, он се скида са дневног реда

Број радних тијела 14

Актуелни час може најдуже трајати 45 минута

Одборник има право на највише два питања у два минута

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана