На Старчевици и Обилићеву од љета мање гужве

Милош Васиљевић
На Старчевици и Обилићеву од љета мање гужве

Бањалка - Градња два велика саобраћајна пројекта, кружног тока на Ребровцу и спајање дијела источног транзита улазе у завршну фазу, а радови се изводе пуном паром како би били готови до почетка љета.

Радови на оба пројекта започели су крајем прошле године, а град их реализује у сарадњи са предузећем "Путеви РС".

У предузећу "Путеви РС" истичу да све иде планираном димаником, и да се ради на изради насипа трасе, те оборинској канализацији и дренажном систему.

- Изградњи дијела источног транзита у дужини од 440 метара одвијају се жељеном динамиком и планирано је да буде завршено до љета. У претходном периоду због неповољних временских услова било је дана када нису извођени радови, те ће извођач "МГ Минд" интензивирати посао како би се испоштовао план - рекли су у "Путевима РС".

Спајањем источног транзита, на којем су радови заустављени још прије 30 година, растеретиће се саобраћајне гужве у два највећа насеља, Старчевици и Обилићеву.

- Када је ријеч о спајању источног транзита планирано је да се уради траса дужине око 440 метара, са двије коловозне траке, појединачне ширине три и по метра за сваки смјер вожње, односно укупне ширине 14 метара - рекли су из Градске управе.

Они су додали да је пројектном документацијом предвиђено да се на овом дијелу изграде обостране бициклистичке стазе ширине два метра и 25 центиметара, као и пјешачке стазе ширине два метра, те зелени појас ширине три метра. Такође, биће засађено 115 садница јаворолисног платана на бочним зеленим појасевима.

Упоредо са тим приводе се крају радови на кружној раскрсници на магистралном путу М4, Бањалука-Челинац која ће ријешити проблем саобраћајног колапса мјештана насеља која гравитирају овом подручју.

- У претходном периоду проширена је коловозна конструкција, на дијелу прилаза источног транзита из правца југа према новопројектованим кружном току. Конзорцијум "Приједорпутеви/ Козарапутеви" који је извођач ових радова увешће рад у двије смјене - казали су у "Путевима РС".

Из Одјељења за саобраћај и путеве за ову годину најављују три нове кружне саобраћајнице, на споју улица Васе Пелагића, Владике Платона и Алеје Светог Саве, на споју Гундулићеве и Алеја Светог Саве, као и кружна раскрсница на споју улица Исаије Митровића и Солунске улице.

Обустава саобраћаја

Од 10. априла у улици Стевана Булајића, на дијелу од улице Југ Богдана до Крфске улице, биће обустављен саобраћај за сва возила, и то у наредних 15 дана. Саобраћај ће бити обустављен због изградње подземне инфраструктуре у оквиру спајања источног транзита.

- За вријеме извођења радова биће постављена привремена саобраћајна сигнализација, а саобраћај ће бити преусмјерен на алтернативне саобраћајнице - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана