На Мањачи пуштено у функцију сточно гробље

nezavisne.com
На Мањачи пуштено у функцију сточно гробље

БАЊАЛУКА - На локацији некадашње пољопривредне фарме на Мањачи пуштено је у функцију сточно гробље, чиме је ријешен вишегодишњи проблем неадекватног одлагања животињских остатака на подручју града Бањалука, потврдио је за “Независне” Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села, у чијој надлежности је сточно гробље.

“Бањалука је постала прва локална заједница у РС и БиХ која на квалитетан начин рјешава питање збрињавања животињског отпада и услова за бригу о животињама”, истакао је Илић.

Према његовим ријечима, посмртни остаци животиња се већ укопавају у постојећу јавну гробницу на Мањачи.

“Тренутно се ради санитарна касета, која ће трајно збрињавати посмртне остатке животиња. Комплетан локалитет је очишћен и припремљен, изграђен је пут, постављена је ограда, ових дана се поставља видеонадзор, а уграђене су капија и ископана јавна гробница”, појаснио је Илић.

Изграђена је и баријера за испирање точкова возила која довозе угинуле животиње да не би преносила болести, те ће бити успостављен редовни надзор над гробљем да не улазе дивље животиње.

Илић је додао да је досад завршено око 80 одсто радова око сточног гробља, док су остали радови на његовом уљепшавању и стављању у бољу функцију те уређењу једног дијела који је предвиђен за гробље кућних љубимаца.

“На овој локацији укопавање животињског отпада одвијало се и до сада, али на непрописан начин и уз непостојање основних санитарнотехничких услова које би сточно гробље требало да испуњава. Гробље је изграђено на површини од 10.000 метара квадратних”, казао је Илић.

Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове, истакао је раније да ће животиње бити укопаване уз надзор ветеринарских инспектора и уз прописану процедуру, а да је значајна улога Хигијеничарске службе.

“Хигијеничарска служба ће бити у потпуности опремљена како би могла да извршава задатке да угинулу или болесну животињу под ветеринарским надзором транспортује до сточног гробља и да се ту изврши укоп или еутаназија”, рекао је раније Кецман.

Изградњом гробља за кућне љубимце на овој локацији грађани ће моћи уз прописану процедуру сахранити свог кућног љубимца.

Власници су своје кућне љубимце често сахрањивали у властита дворишта, а из удружења за заштиту животиња формирање гробља за кућне љубимце предлагали су уназад неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана