На градској сједници 20. јула и приједлог за разрјешење Балабана

Срна
На градској сједници 20. јула и приједлог за разрјешење Балабана

Бањалука - На сједници Скупштине града Бањалука, заказаној за четвртак, 20. јул, биће разматран и приједлог за разрјешење предсједника градског парламента Будимира Балабана.

Иницијативу за Балабаново разрјешење покренули су одборници скупштинске већине, коју чине СНСД, СП, ДНС, Уједињена Српска и одборник из реда националних мањина.


Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић након данашњег скупштинског Колегијума рекао је новинарима да је иницијативу потписао довољан број одборника.

"Ријеч је о закључку постојеће већине у Скупштини, изузев три одборника ДНС-а, и у вези с тим није било потписивања нити преговарања са садашњим опозиционим одборницима. Да ли ће се неко придружити или не, то је сада друга ствар", нагласио је Радојичић.

Он је навео да ће вјероватно одређени број одборника изаћи из постојеће скупштинске већине, али је додао и да постоји могућност да се скупштинска већина у наредном периоду прошири.

"У већини политичких партија и клубова постоје приличне турбуленције. Доста одборника је у 'на пола' статусу. На почетку је из Уједињене Српске иступио одборник, па два из ПДП-а, а има најава да ће бити још независних одборника", рекао је Радојичић.

У дневни ред 13. сједнице уврштен је и Приједлог за избор новог предсједника Скупштине, а коалиционе странке одлуку о кандидату за предсједника парламента највјероватније ће донијети уочи саме сједнице.

На сједници 20. јула одборници ће разматрати посебни извјештај Одјељења за културу, туризам и социјалну политику о стању у Јавној установи "Центар за социјални рад" Бањалука, а на дневном реду ће бити и Приједлог рјешења о разрјешењу директора ове установе Вере Сладојевић.

Посебан извјештај сачињен је по налогу градоначелника Бањалуке након вишемјесечних расправа у јавности и на основу више надзора и других извјештаја.

Радојичић је навео да су у обзир узети и сам извјештај Центра за социјални рад, два стручна надзора које је урадило Министарство здравља и социјалне заштите Српске, инспекцијски и надзор интерне ревизије.

"Посебно задњи стручни надзор Министарства здравља и социјалне заштите Српске је врло упозоравајући и на бази тог комплетног извјештаја јесте и мој приједлог за разрјешење директора установе", рекао је Радојичић.

Балабан је рекао да је на засједању скупштинског колегијума добио иницијативу за опозив, о којој ће дати став тек када је прочита.

"Не знам који су разлози наведени. Секретар је саопштио да у складу са Пословником има 18 потписа на иницијативи", рекао је Балабан.

Он је навео да је имао примједбу што се на истом засједању именује и нови предсједник Скупштине града, иако мјесто није упражњено.

"Према закону о министарским и владиним именовањима наведено је да треба прво да се разријеши предсједник, да то мјесто буде упражњено, па када се то деси на идућем засједњу се може именовати нови предсједник", рекао је Балабан и напоменуо да постоје два потпредсједника, те да би све могло нормално да функционише.

Балабан је истакао да је у овом, као и у ранијем мандату, наступао тако да подржава рјешења која су од интереса за грађане.

"Локална власт требало би да буде у служби грађана, а никако да њоме доминирају коалициони споразуми, те страначки интереси", сматра Балабан.

Наводећи да ће у Скупштини, као и до сада, дјеловати на страни грађана, Балабан није могао да потврди да ли ће до идућег засједња бити формиран нови клуб, али је додао да за сада не размишља о оснивању нове партије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана