На часове физичког иду у парк

Сања Амиџић
На часове физичког иду у парк

Бањалука - Половина бањалучких средњих школа муку мучи са неусловним просторијама у којима се одржава настава физичког васпитања, а шест од укупно 15 средњих школа уопште нема фискултурну салу.

Тако ученици Угоститељско-туристичке, Грађевинске, Средње пословне школе, Музичке школе "Владо Милошевић", Школе ученика у привреди и Средњошколског центра "Љубиша Младеновић" наставу из физичког васпитања одржавају најчешће у парковима.

Директор Школе ученика у привреди Златко Машиновић је рекао да ученици ове школе часове физичког васпитања имају у парку "Младен Стојановић".

- Нашли смо привремено рјешење, па када временски услови то дозвољавају, ученици на час физичког васпитања иду у парк "Младен Стојановић". Све до прошле године град нам је плаћао простор у дворани "Обилићево" за одржавање наставе. Међутим, ове школске године буџетом није предвиђен новац за то, тако да је требало да платимо салу, а нисмо имали новца - казао је Машиновић и додао да им недостатак простора прави огроман проблем, када је у питању извођење наставе из овог предмета.

Директор Музичке школе "Владо Милошевић" Немања Савић је рекао да њихова четири одјељења средњошколаца наставу физичког васпитања изводе у Соколском дому.

- Објекат се налази близу наше школе, тако да ученицима не треба много времена да стигну до сале - казао је Савић и додао да према наставном плану и програму ученици музичких школа немају много часова физичког васпитања.

Према подацима које смо добили из Министарства просвјете и културе Републике Српске, у току 2014. године није планиран новац за изградњу и обнову фискултурних сала на подручју града.

- Да ли ће изградња или обнова оваквих објеката у овој години бити финансирана из неких других извора, у овом тренутку не знамо. У протеклих неколико година саниран је објекат "Космоса" за потребе извођења наставе физичког васпитања ученика Медицинске школе, у који је уложено 205.000 марака - казали су из овог министарства.

Терени

На подручју града укупно се налази 69 отворених терена, од тога 31 терен за рукомет, 21 за кошарку и девет за одбојку.

- Сви отворени терени и школска игралишта не задовољавају нормативе по величини и релативно су лоше опремљени спортским реквизитима и справама - стоји у информацији о стању спортских објеката на подручју града за 2013. годину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана