Муке мјештана Куљана и Врбање са саобраћајницама: Завршили радове, оставили проблеме

И. Пилиповић, Ј. Перишић
Муке мјештана Куљана и Врбање са саобраћајницама: Завршили радове, оставили проблеме

Бањалука - Након прекопавања саобраћајница, због радова на канализационој или водоводној мрежи, коловози често не буду враћени у првобитно стање, што грађанима отежава кретање, а неријетко долази и до повређивања учесника у саобраћају.

Такви случајеви су у приградским насељима Куљани и Врбања, гдје је након радова на водоводној, односно канализационој мрежи прекопана главна саобраћајница, али након завршетка радова она није враћена у првобитно стање. У Седмој куљанској улици, гдје је након прекопавања дошло до улегнућа асфалта, забринути су, прије свега, за безбједност дјеце, јер је туда готово немогуће возити.

- Звали смо инспекцију да то пријавимо и речено нам је да су они били у петак на лицу мјеста и да то није толико страшно колико се ми жалимо. Да није тако како они кажу говори чињеница да је прексиноћ један младић налетио на то улегнуће, пао са мотора и задобио повреде главе, а дешавало се да се са аутомобила или трактора откачи приколица и заврши у каналу поред или да бициклисти падну - рекла је мјештанин Куљана Љиљана Поповић.

Додала је да се мјештани брину да би неко могао и да страда.

Да ово није усамљен случај говори примјер у улици Раде Радића у насељу Врбања. Наиме, након радова на канализационој мрежи и прекопавања пута постављен је нови асфалт који је пун неравнина и улегнућа, па возачима често пуцају гуме на аутомобилима.

- Није ми јасно како нико од надлежних није провјерио како је пут асфалтиран након што су поставили канализацију. Колега је прије неки дан остао без гуме, јер је асфалт нераван и урађен збрда-здола. Многи улазе у супротну траку и ризикују несрећу да би избјегли вожњу по том назови асфалту - рекао је мјештанин Врбање Никола Јовић.

У Градској управи су рекли да је дужност оног ко је прекопао пут да оштећења настала усљед неквалитетног извођења радова отклони одмах, а најкасније у року који одреди инспектор за јавне путеве или комунална полиција.

- У супротном отклањање оштећења извршиће треће лице, на терет извођача радова - рекли су у Градској управи.

Додали су да ће градска инспекција изаћи на терен у насељу Куљани, а да у Врбањи надзор врши Републичка саобраћајна инспекција, јер се ради о радовима на магистралном путу. Радове у Куљанима обавило је предузеће "Есперанза цомпанџ", у Врбањи "Милош импекс", а у овим предузећима јуче нисмо успјели да добијемо изјаву.

Републичка инспекција

Портпарол Инспектората Републике Српске Душка Макивић рекла је да је Републичка инспекција задужена да обави надзор над могућим неправилностима на магистралном путу М-4 у Врбањи.

- Ако пут није враћен у првобитно стање, наложићемо извођачу радова да отклони неправилности - казала је Макивићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана