Многи још нису завршили набавку огрева за хладне дане: Дрво јефтиније од пелета и угља

Невена Рељић
Многи још нису завршили набавку огрева за хладне дане: Дрво јефтиније од пелета и угља

БАЊАЛУКА - Набавка огрева је међу највећим оптерећењима за кућни буџет па је брига мање ако се шупа на вријеме напуне. Иако је у многим домаћинствима огрев већ спремљен, припреме за минусе и озбиљнија захлађења још трају.

Већ неколико година све је већа домаћа потражња за пелетом јер велики број грађана прелази на овај вид гријања.

Предузетник Урош Стевандић који се бави продајом пелета, казао је да је веома задовољан потражњом.

- Пелет иде “као алва”. Не стижем ни да га набавим у траженим количинама, колико су муштерије заинтересоване јер је заиста квалитетан. Тона пелета је 320 КМ, а палета од 70 врећа кошта 336 КМ - рекао је Стевандић.

Додао је да нуди услугу доставе палета те да врши истовар камионом, рампом и палетаром.

- Сигуран сам да ће око 90 одсто људи прећи на пелет и сматрам га “господским” гријањем јер је исплативији и практичнији огрев од дрва. Немате обавеза око резања и цијепања већ га само ускладиштите, добро покријете и будете мирни цијелу сезону - казао је Стевандић.

Количина пелета зависи од квадратуре простора који се загријава, а грађани најчешће купују од двије до десет палета.

Када је ријеч о угљу, на тржишту га има иако продавачи угља тек очекују већу продају.

- Продао сам већ неколико тона али највећу потражњу очекујем у периоду када почну већи минуси због тога што људи тада комбинују ложење дрва и угаљ. Цијена тоне угља износи 200 КМ док је у августу коштала 160 КМ - рекао је продавач који није желио да му наводимо име.

Они који се баве продајом дрва жале се да тренутно продаја не иде најбоље.

- Потражња је лоша, већ десет дана ме нико није звао. Цијена палетиране букве је 180 КМ, димензија метар са метар, висине 180 цм са доставом - рекао је један продавац дрва који је желио да остане анониман.

Додао је да му се понекад јаве Бањалучани који хоће да купе метар дрва до два, и то најчешће исцијепаног дрвета.

- На пословање је утицала пандемија вируса корона, а вјерујем да је то пресудни фактор који је утицао на смањење продаје - рекао је овај трговац.

 Пензионери

Велики број пензионера каже да су цијене огрева у односу на примања превисоке.

- Просјечном раднику и пензионеру је ово један од највећих издатака током године. Коју год опцију да одаберете за гријање, дрво, угаљ, пелет, струја, све је скупо. Дрва сам набавила још прољетос, а сад ме чека куповина угља - испричала је пензионерка из Росуља Душанка Јованић. Додала је и да поред куповине огревног дрвета ту још има трошкова јер цјепанице ваља исјећи те морала платити цјепача који узима десет КМ по метру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана