Многе рампе у Бањалуци непремостива препрека за особе у инвалидским колицима

nezavisne.com
Многе рампе у Бањалуци непремостива препрека за особе у инвалидским колицима

Бањалука - Неке рампе на раскрсницама у граду представљају непремостиве препреке при кретању особа у инвалидским колицима, а грађани којима је ово једини начин самосталног кретања кажу да постоји стварна опасност да се прелазећи њима озбиљно повриједе.

Милијана Митрић, чланица Удружења дистрофичара, направила је акцију на друштвеним мрежама указујући на проблеме приликом кретања инвалидским колицима у граду.

"Серијом слика хтјели смо да укажемо да су на неким локацијама рампе добре, док су на неким већ дотрајале и похабане. Опасност преласка преко похабане рампе, која одступа од равни коловоза десетак центиметара, је сасвим довољна да нам предњи точкови упадну и да се преврнемо из колица", рекла је Митрићева.

Додаје да су неке рампе лоше направљене и имају велики степен нагиба, што опет доводи у опасност од испадања из колица.

"Проблем нових саобраћајница представља неспајање рампе и саобраћајнице. Одступања се крећу од три до пет центиметара, а дозвољено је одступање од само једног центиметра", објаснила је Митрићева.

Тања Мандић-Ђокић, предсједница Удружења жена с инвалидитетом "Ника", каже да неадекватне и дотрајале рампе у граду представљају и већу опасност од непостојања рампи.

"У Бањалуци су се у посљедње вријеме почеле градити рампе на скоро свим новим саобраћајницама, али нису све адекватне. Највећи проблем је што се старе рампе не поправљају, посебно оне у ужем центру града", рекла је Мандић-Ђокићева.

Додаје да непостојање рампи онемогућава кретање, али да се због лоших прилаза може испасти из колица или довести до тога да се колица заглаве.

Мандић-Ђокићева додаје да старе рампе треба редовно одржавати те да још један велики проблем представља непрописно паркирање возила и постављање саксија или стубића на пјешачку стазу или рампу.

У Одјељењу за саобраћај и путеве кажу да се у граду у задње вријеме активно ради на постављању нових рампи те да су примијетили да су неки прилази оштећени или да нису прилагођени инвалидским колицима.

"Проблем представља уговор за редовно одржавање те се у граду раде само хитне интервенције. Чим будемо имали извођача почећемо са санацијом тих рампи", рекао је Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве.

Сандић је позвао све који су уочили неправилности на рампама у граду да се обрате Градској управи, да би заједно могли радити на рјешењу овог проблема.

"Можемо организовати састанак и задужити инжењера који ће заједно са члановима Удружења дистрофичара обићи та мјеста и уз њихову помоћ поправити рампе", казао је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана