Младост одушевила публику у Италији

Д. С.
Младост одушевила публику у Италији

Бањалука - Културно-умјетничко друштво "Младост" Залужани наступио је на Међународном фестивалу фолклора, од 1. до 10. августа, у неколико италијанских градова гдје се представило српским играма и обичајима.

На фестивалу, поред КУД-а "Младост", учествовали су и ансамбли из Кине, Колумбије, Египта, Јужне Африке, Румуније, Украјине, Аргентине и Мексика.

- На фестивалу смо се представили са крајишким играма из околине Бањалуке, затим игре са Змијања, гламочко глуво коло, колско коло, шопско оро и озренске игре - рекао је директор КУД-а Маринко Добраш.

Додао је да је, поред фолклорног дијела, оркестар у свом програму интерпретирао мелодије Бојерка, Низамски растанак, Коло руменка, Свилен конац, ужичко коло и коло Пашона.

- Ово је била прилика и за промоцију нематеријалног културног наслеђа нашег народа у ком смо свим учесницима фестивала поклонили извезене мотиве змијањске покрстице - истакао је Добраш.

Нагласио је да су у току фестивала имали шест наступа, а поред тога, посјетили су и древни град Помпеје и град Верону.

- У недјељу, 23. августа, дјечији ансамбл КУД-а "Младост" одлази на међународни фестивал дјечијег фолклора у румунски град Јаши. Поред фолклора, на овом фестивалу ћемо промовисати нашу змијањску покрстицу - најавио је Добраш.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана