Младост и љепота најљепши украси излога

Мирослав Галић
Младост и љепота најљепши украси излога

Бањалука - У прољеће град је најљепши, јер озелене алеје, процвјетају паркови, а посебан украс су фотографије матураната који красе излоге у Господској улици!

Маштовито украшеним паноима ученици градских средњих школа поручују својим суграђанима да су положили испит зрелости.

- Јесте да је вријеме модерних технологија, али панои су традиција коју треба његовати. Излози у Господској улици просто зраче младошћу и љепотом. Са лица суграђана не силазе осмијеси док иду од излога до излога, застајкују и разгледају има ли неко њима познат. Неки разгледају фотографије, јер желе да се нагледају љепоте - прича Недељко Пејић којег смо затекли како разгледа паное.

Није желио да га фотографишемо, јер каже да не жели у позним годинама кварити љепоту матурских паноа и излога.

Трговац Марија Милаковић је такође разгледала младалачке креације. Прича да је од маја, када је био постављен пано са њеном и сликама школских другара, прошло много времена и зато воли да разгледа матурске фотографије јер је враћају у младост.

- Матура је важан тренутак у животу сваког младог човјека, а ово је диван начин да буде обиљежен. Надам се да ћу за неколико година гледати и лица своје дјеце на њима - рекла је Милаковићева.

Средњошколци застајкују не само да виде пријатеље на матурским сликама, већ и да процијене "квалитет" паноа и труд својих вршњака. Група насмијаних средњошколаца која је ишла од излога до излога дуж Господске улице наглас је коментарисала њихову маштовитост.

- Ми ћемо сљедеће године матурирати, али желимо да видимо шта су наши пријатељи, који ове године завршавају школу, направили. Има много лијепих паноа и биће тешко надмашити их сљедећег маја, али ћемо се потрудити да то учинимо - рекла је ученица трећег разреда једне од градских средњих школа Драгана Пајић.

Њену вршњакињу Сару Марић одушевио је пано ученика Гимназије који похађају програм међународне матуре.

- Заиста су се потрудили и направили нешто лијепо и оригинално. Сви панои су врло лијепи и види се да је у њих уложено доста труда и радости, али овај ми се највише свидио - казала је Марићева.

Крај маја и почетак јуна резервисани су за прославе матура када ће градска младост дефиловати градом.

Хуманост

Осим што се припремају за прославу матуре, бањалучки матуранти показали су и своју хуманост даровањем 326 доза крви у акцији Градске организације Црвеног крста. Акцији су се одазвали матуранти Гимназије, Медицинске, Техничке, Технолошке, Пољопривредне, Грађевинске, Економске, Електротехничке, Школе ученика у привреди и Угоститељско-трговинско-туристичке школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана