Млади бањалучки креативци добијају просторије

Дејана Братић
Млади бањалучки креативци добијају просторије

Бањалука - Да се добре пословне идеје исплате показали су млади креативци, који ће од града добити пословни простор у “Целпаковом” небодеру у центру града, да би на овом пољу били још успјешнији.

Према одлуци градских власти у оквиру системских настојања да буде помогнуто развоју стартап предузећа, град ће додијелити овај простор Иновационом центру Бањалука (ИЦБЛ), који им је неопходан за обављање активности удружења.

Ријеч је о простору у небодеру у улици Веселина Маслеше број 1, на 13. спрату, површине 130 квадрата. Овај простор Иновациони центар ће у сарадњи са Фондацијом “Мозаик” преуредити за отварање коворкинг простора и хаба у Бањалуци, као дијела мреже хабова у БиХ. Директор ИЦБЛ-а Драго Гверић захвалио је граду на указаној подршци.

- Проширили смо сегмент нашег рада, јер до сада нисмо имали коворкинг простор и хаб који ћемо имати сад под нашом надлежношћу и у сарадњи са Фондацијом “Мозаик”. У том простору ће моћи да буду развијане друштвено-одговорне пословне идеје. Коворкинг је у суштини већи простор у којем се налази велики број радних јединица, столова, који нису искључиво у вези са једном фирмом или појединцем. Дакле, већи број људи према потреби може користити тај исти простор - рекао је Гверић и додао да овим настоје да буду смањени трошкови и да се људи директно повезују без баријера с циљем изласка на тржиште.

Како су истакли из ресорног Одјељења за привреду, град је одлучан у томе да подржи покретање нових послова, посебно нових технологија, па је исказана и подршка за додјелу простора Иновационом центру. У одлуци о додјели простора у закуп, која је добила зелено свјетло на новембарској сједници градског парламента, наведено је да град подржава ИЦБЛ, јер њихове активности доприносе подстицању предузетништва код младих, те смањења незапослености.

- У протеклом осмогодишњем периоду ИЦБЛ је оправдао постојање разрадом више од 200 пословних идеја, подржавањем бројних тимова и оснивањем 400 компанија. Сходно томе град подржава развој ИЦБЛ-а - навели су из одјељења.

Град је прошле године додијелио три пословна простора Иновационом центру за потребе развијања стартап бизниса.

Садржаји

Планирано је да у оквиру хаба буде успостављен коворкинг простор, конференцијска сала и остали садржаји који су потребни за рад младих креативаца. У Градској управи су поручили да је значај дјеловања ових млади људи непроцјењив.

- Ови креативни млади људи својим радом су допринијели запошљавању више од 300 радника. Ми то поздрављамо и подржавамо њихов рад - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана