Мјештани Вилуса на Мањачи никако да ријеше проблем: Водовод пред селом, а куће без воде

Игор Пилиповић
Мјештани Вилуса на Мањачи никако да ријеше проблем: Водовод пред селом, а куће без воде

Бањалука - Мјештани Вилуса на Мањачи неће ускоро добити воду у домаћинствима јер, упркос чињеници да је крак водовода Бањица стигао до села, за даљу изградњу мреже којом би били створени услови за прикључке нема новца.

Мјештани су на овај проблем писмом указали редакцији "Гласа Српске".

- Не тражимо ништа друго него живот вриједан 21. стољећа. Људи измишљају којекаква чуда технолошка, а ми немамо ни основне услове савремених токова. Шта би друго било нормално него да имамо оно најосновније за живот: воду, струју, асфалт… Све некако, али воду у кућама да добијемо, никако - стоји у писму мјештана Вилуса.

Кажу да је стање катастрофално и неиздрживо.

- Воду носимо у кантама, на тракторима и сналазимо се како знамо и умијемо. Неки од становника иду и по пет километара да би дошли до извора. Ташко нам је када знамо да је крак водовода дошао пред село, али ту је и остао јер су радови стали - прича мјештанин Борислав Дринић.

Истиче да воде у вријеме када су кише буде, али да то није довољно.

- Неке куће имају природне изворе па су довели воду, али то су мали капацитети па је немогуће да раде веш-машине и да користе купатила, а чим дође мај, извор пресуши и онда нема воде никако - рекао је Дринић.

Прича да недостатак воде утиче на стоку, али да највише трпи 200 мјештана овог села.

- Овдје има дјеце, старих и болесних којима је живот патња у оваквим условима - рекао је Дринић.

У мјесној заједници Павићи, којој село Вилуси припада, кажу да обећања за изградњу цјевовода има, али да им је речено да нема новца.

- До почетка Вилуса је дошао цјевовод и ту је стао, а поред овог села још нека немају воду - казали су у мјесној заједници Павићи. 

Директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић је потврдио да је проблем недостатак пара.

- Имамо завршену пројектну документацију и мастер план, све оно што ми треба да обезбиједимо, али средстава нема - рекао је Шарић.

Додао је да не може казати када ће бити рађен наставак цјевовода јер све зависи од градске касе.

- Ако буџет буде усвојен онако како ми предлажемо, онда ће бити простора да се може наставити са радовима - казао је Шарић.

Учешће

Дринић каже да је ове године био постигнут договор да мјештани учествују у извођењу радова.

- Рекли су нам да ми треба да платимо 350 КМ одмах да они купе материјал. Ми би требало да дамо новац унапријед па да гледамо шта ће се десити. Људи нису пристали на то - рекао је Дринић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана