Мјештане Нове вароши мучи недостатак паркинг-мјеста

Јана Кезић
Мјештане Нове вароши мучи недостатак паркинг-мјеста

БАЊАЛУКА - Мјештане насеља Нова варош највише мучи мањак паркинг-мјеста, а проблем представљају и контејнери који немају боксове па грађани одлажу смеће око њих.

Казала је ово за “Глас Српске” предсједница Савјета мјесне заједнице Нова варош Ања Љубојевић, која истиче да је ово насеље упркос свим проблемима ипак једно од најуређенијих у граду.

- У суштини, наши проблеми су више козметичке природе те захтијевамо да се трава редовно коси и да дјечија игралишта не буду зарасла што се дешавало ове године. Осим тога, у насељу би требало да се обнове неке улице због чега смо и писали граду - казала је Љубојевићева.

Истакла је да је ипак највећи проблем мањак паркинг-мјеста.

- Кроз регулациони план имамо нека потенцијална паркинг-мјеста, али то се коси са принципима, јер је наш став да не дамо ни квадратни центиметар зелене површине, а опет са друге стране имамо апсолутни хаос. То је посебно дошло до изражаја када су у граду укинута бројна паркинг-мјеста па много људи паркира своја возила у Новој вароши. Аута остављају гдје стигну - рекла је Љубојевићева.

Она је за “Глас” испричала које су све проблеме прослиједили Градској управи, али од тога ништа није урађено.

- Један од захтјева је био да ријеше расвјету у улици Слободана Јовановића, те поправе рупе у Паве Радана и још у неким улицама. Осим тога, на неким мјестима нам недостају ивичњаци, а имамо и проблем са оборинским водама у неколико улица чим падне јача киша - рекла је Љубојевићева.

Додала је да су тражили да буде направљена ограда код игралишта које се налази преко пута “Нестро” пумпе.

Имали су, како каже, у плану и неке крупније пројекте.

- И раније је Савјет мјесне заједнице тражио да буде направљен парк “Маријана Бенеша”, јер је живио у овом насељу - казала је она.

Љубојевићева каже да се за све проблеме увијек могу пронаћи рјешења, али, како истиче, Градска управа мора да поправи комуникацију са савјетима МЗ.

- Највише нас љути то што имамо веома лошу комуникацију са Градском управом и на одговоре дуго чекамо или су штуро написани, па чак некада и не долазе. Савјете МЗ не треба да дијеле по партијама и да их због тога игноришу. Свима је ци­љ да имамо добру сарадњу - рекла је Љубојевићева.

Са друге стране, градски менаџер Бојан Кресојевић за “Глас Српске” каже да они нису криви за лошу комуникацију и истиче да ће бити урађена студија генерално због паркирања у Бањалуци.

- Што се тиче комуникације са савјетима мјесних заједница, до проблема долази са њихове стране, јер кад год се појавимо на терену на почетку или завршетку неких радова, никога од изабраних представника чланова савјета МЗ који су из редова СНСД-а и коалиције се не појављују - казао је Кресојевић.

Одговори не могу бити брзи и јасни јер, како каже, комуникације нема тамо гдје би требало да буде, да им се на лицу мјеста покажу за проблем.

- То не вриједи само за Нову варош, него генерално, јер дјеловање савјета мјесних заједница није у функцији да се нешто уради, него искључиво да се политички ослаби позиција градоначелника - закључио је Кресојевић.

Саобраћајна револуција

Ања Љубојевић каже да их посљедњих дана муче и велике гужве у насељу које су, како каже, настале саобраћајном револуцијом Драшка Станивуковића.

- Људи сада махом избјегавају да иду кроз центар па се одлучују да иду кроз улице у нашем насељу због чега је драстично повећана фреквенција саобраћаја  - рекла је Љубојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана