Мисија бањалучких средњошколаца помјера границе хуманости

Данијела Бајић
Мисија бањалучких средњошколаца помјера границе хуманости

БАЊАЛУКА - Да се све може када се руке сложе, најбоље показује примјер бањалучких средњошколаца, око 140 њих, који су у петак трчали за своју школску другарицу Сузану Благојевић, за чије лијечење ће бити преусмјерен сав новац прикупљен том приликом.

Сузана Благојевић из Козарске Дубице, која болује од тешке бубрежне болести, ученица је четвртог разреда Угоститељско-трговинско-туристичке школе у Бањалуци, чији су ђаци заједно са професором Предрагом Тошићем дошли на идеју да у парку “Младен Стојановић” организују хуманитарну трку како би помогли другарици из клупе. У намјери да прикупе што више новца, ђаци су припремили слаткише и рукотворене, које су биле изложене на штандовима.

Професор Предраг Тошић казао је за “Глас Српске” да ова школа само може да буде поносна на своје ђаке, који сваку прилику користе да некоме помогну.

- Сузана је свега два мјесеца ишла у нашу школу, након чега се повукла због своје болести, док је претходна три разреда завршила у Козарској Дубици. Иако је кратко била у нашој школи, у разреду је стекла велики број пријатеља који су, након што су чули за њено здравствено стање, одлучили да покрену хуманитарну акцију, за коју се прочуло, па су се сви наши ђаци удружили да на неки начин допринесу њеном оздрављењу - казао је Тошић.

Посао су, прича професор, међусобно подијелили, па су тако једни припремали флајере, други најављивали ову химанитарну акцију на друштвеним мрежама, док је група њих припремала мафине, питу од јабука, кифлице и друге ситнице које су тог дана продавали. За Сузану су, додао је он, издвајали колико су могли и учесници трке, међу којима је било и много ђака из других средњих школа са подручја овог града.

- Ова хуманитарна акција ми је толико посебна управо из разлога што су је покренули сами ученици, који су показали да млади људи у себи и даље имају људскости и жељу да помогну другоме - наставља Тошић.

Према његовим ријечима, ово није једина акција хуманитарног карактера у организацији ове школе. Дан прије трке чланови хора ове школе заједно са професором вјеронауке су, у сарадњи са Удружењем “Баштионик”,  у Банском двору организовали концерт, гдје је сакупљан новац за вишечлану породицу са Косова и Метохије којој је изгорјела кућа.

- На тај начин смо сви заједно хтјели послати поруку из Бањалуке да нису сами - казао је Тошић који је више пута био у тешким животним ситуацијама због болести.

Тада се, истиче он, увјерио колико је подршка радних колега, ученика, пријатеља и других људи из окружења важна.

- Наше животно искуство нас вуче да, сада када смо у могућности, узвратимо истом мјером и помогнемо људима око нас колико можемо - казао је Тошић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана