Мирко Мајкић пјешачио до Острога за све обољеле од Лафоре

Јасмина Перишић
Мирко Мајкић пјешачио до Острога за све обољеле од Лафоре

Бањалука - Испунио сам своју мисију и пјешке стигао до манастира под Острогом да се поклоним моштима светог Василија. Умор, жуљеви и велике врућине које су ме пратиле отежавали су ми пут, али ме нису поколебали да издржим у свом ходочашћу и промовишем хуманитарни број за подршку Милани Гајић, обољелој од Лафорине болести.

Рекао је ово ходочасник Мирко Мајкић који је протеклог викенда након 20 дана пјешачења и пређених 380 километара стигао из Бањалуке до манастира Острог.

- Било је напорно, али и вриједно труда. Ово је био мој допринос у борби против Лафорине болести. Ходочастио сам за све обољеле, а посебно за моју суграђанку Милану - рекао је у телефонском разговору Мирко Мајкић.

За вријеме путовања Мајкић је носио мајицу са хуманитарним телефонским бројем 1432 за помоћ Милани Гајић.

- Немам ријечи да опишем осјећај када сам стигао под Острог. Сав умор је престао и осјетио сам се бескрајно срећно што сам издржао. На Острогу су ме дочекале и неке од породица обољелих од Лафоре из других крајева бивше Југославије које су дошле да ми честитају и да се упознају са мном. Било је ово невјероватно искуство - испричао је Мајкић.

Каже да током напорног и дуготрајног пута није имао већих проблема осим што га је код Хан Пијеска напао пас шарпланинац.

- Било је страшно искуство када је разјарени пас скочио на мене. Срећом, чобанин га је брзо смирио, па сам прошао без огреботина. Сретао сам пуно дивљачи, лисица и срндаћа, али, на сву срећу, није било вукова и медвједа - рекао је Мајкић присјећајући се свог путешествија.

Каже да нема ријечи којима би захвалио свима који су га током ходочашћа дочекали и пружили му подршку и помоћ.

- Упознао сам доста дивних људи у различитим мјестима кроз која сам пролазио. Сви су ми излазили у сусрет. Окретали су хуманитарни број и нудили ми смјештај. Начелници општина Модрича, Дервента, Бијељина и Зворник, кроз које сам пролазио, срдачно су ме дочекали и уплатили одређена средства за помоћ у борби против Лафорине болести - казао је Мајкић.

Додаје да су га на Острогу дочекали монаси и свештеници Сергеј и Јосиф, те да је служена молитва за сву дјецу обољелу од Лафорине болести.

- Са Острога идем у Подгорицу, а затим на Косово и Метохију гдје ћу уручити помоћ од 450 евра породици која живи у Зубином Потоку у тешкој материјалној ситуацији. Помоћ је прикупило моје хуманитарно удружење "Свети ђакон Авакум" које помаже српским породицама са Косова и Метохије - рекао је Мајкић.

Захвалност Гајића

Мајка Милане Гајић, Сњежана, каже да је за Мајкићево ходочашће чула на вијестима, те да није ни знала да планира да за њену кћерку препјешачи толики пут.

- Он је један милосрдан човјек, јер суштински даје онај ко се одриче. Бескрајно смо му захвални и угостићемо га чим се врати у Бањалуку. Ступили смо у контакт с њим и Милани пуно значи све што је урадио за њу - рекла је Гајићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана