Милуновић: Сутра обиљежавање уласка српске војске у Бањалуку

Срна
Foto: скриншот

БАЊАЛУКА - Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године свечано ће бити обиљежен сутра када је кроз град планиран „Марш слободе српске војске“ како би се симболично представио овај догађај, најављено је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је овај историјски догађај важан за слободу српског народа на овим просторима.

 „Српска војска је у Бањалуку ушла 21. новембра 1918. године и допринијела да овдашњи Срби више не буду, као до тада, обесправљени и грађани трећег реда“, рекао је Милуновић, који је предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Милуновић је подсјетио на да је српска војска послије „Албанске голготе“ и опоравка у Грчкој, пробила Солунски фронт доносећи слободу и овдашњим Србима. Овај важан догађај у Бањалуци заједнички организују одбори Владе Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова.

Радомир Граонић, помоћник министра Милуновића, рекао је да ће, према програму обиљежавања, у 10.30 часова у Храму Христа Спаситеља бити служен парастос за све нестале и погинуле борце и цивиле у Првом Свјетском рату.

Граонић је истакао да је ради симболичног представљања уласка српске војске у Бањалуку планиран „Марш слободе српске војске“ у коме ће учествовати припадници Коњице МУП-а Српске, статисти у униформама српске војске из Првог свјетског рата и оркестар МУП-а. „У 10.00 часова у Парку Петар Кочић окупиће се учесници Марша, а од 10.40 часова та колона ће се кретати према Тргу Крајине, па Господском улицом до споменика Бану Светиславу Милосављевићу, гдје је у 10.50 часова планиран њен дочек“, рекао је Граонић.

Он је додао да је у 10.55 часова планирано полагање вијенаца и цвијећа на споменик Бану Милосављевићу, а потом је у 11.10 часова на платоу код Храма Христа Спаситеља планирано обраћање званичника и пригодан умјетнички програм уз поштовање мјера сузбијања вируса корона.

Граонић је рекао да ће обиљежавању присуствовати представници институција Српске, српски представници у заједничким институцијама, представници Србије, града Бањалука, Трећег пјешадијског Република Српска пука у Оружаним снагама БиХ, организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата, Удружења поштовалаца и потомака ратних добровољаца 1912-1918. година и други.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустрогарском.

Након херојске борбе и пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године, српска војска је за 45 дана ослободила Београд, а у Бањалуку је ушла 21. новембра 1918. године.

У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана