Медвјед сије страх у бањалучком насељу Дебељаци

Сања Амиџић
Медвјед сије страх у бањалучком насељу Дебељаци

Бањалука - Домаћинство породице Ћосић, у мјесној заједници Дебељаци, у петак ујутро задесио је шок, јер им је медвјед у воћњаку, недалеко од породичне куће, убио кобилу.

Власник Мићо Ћосић рекао је да се све догодило рано ујутро након што су комшије чуле оштар лавеж паса.

- Већ данима пси лају по цијелу ноћ, али у петак ујутро је било несношљиво. Одмах сам са неколико комшија отишао до баште. Нисам могао да вјерујем кад сам видио шта се десило. Медвјед је убио кобилу и у воћњаку у којем је пасла оставио само трагове - рекао је Ћосић и додао да ова звјерка већ неколико година обилази имања у овом дијелу Дебељака.

- Звјерка се појавила прије три године у околним шумама потока Студенац, гдје има и јазбину, али до сада штету је правила само на поврћу, житарицама и пчелињаку, никада није напала животињу - казао је Ћосић. Он додаје да је према његовој процјени, причињена штета око 2.300 КМ, те да је о штети обавијестио Ловачко удружење "Змијање".

- У удружењу су ми рекли да прво морам уплатити 80 КМ да би комисија за процјену штете изашла на терен, а тај новац ја немам - казао је Ћосић и додао да су он и супруга незапослени те до од пољопривреде школују три кћерке.

Његов комшија Живко Вујасиновић рекао је да му је медвјед ове јесени уништио око два дунума кукуруза.

- Звијер штету на житарицама чини већ неколико година, али ове године је уништио све - казао је Вујасиновић. Он је додао да је трагове медвједа примијетио одавно и да је на то упозоравао људе.

- Надомак насеља има напуштени воћњак гдје је медвјед раскопао све мравињаке и земљу - рекао је Вујасиновић и додао да је прије неколико мјесеци комшиница видјела медвједицу са мечићима у близини своје куће.

- На овој локацији и ја сам имао неколико кошница пчела које сам из страха да их не уништи медвјед морао пренијети близу куће - прича Вујасиновић.

Из Ловачког удружења "Змијање" кажу да је у петак на лице мјеста изашао ловочувар како би утврдио о чему се ради.

- Комисија за процјену штете није у петак изашла на терен, као што неће ни у суботу, јер Градска управа не ради викендом па немамо трећег члана комисије који иде у име Градске управе - казали су из овог удружења.

Пут

Макадамски пут који води до десет обрадивих површина надомак куће породице Ћосић у насељу Дебељаци уништен је у посљедњим поплавама.

- Обраћали смо се Цивилној заштити града да нам обезбиједи само два камиона материјала да наспемо рупу, али никад их нисмо добили - рекао је Ћосић. Додаје да у близини клизишта живи старица чијој се кући може само пјешке доћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана