Међународни дан особа са инвалидитетом обиљежен у Геронтолошком центру: Свакодневно руше баријере и предрасуде

Јелена Стојишић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обиљежен је у петак у Геронтолошком центру, а корисници овог центра представили су књиге на којима су вриједно радили.

Директор Геронтолошког центра Винко Лолић казао је за “Глас Српске” да особе са инвалидитетом, који су смјештене у овом центру, дају праву вриједност овој установи.

- Наши корисници су људи који имају енергију. Њихову вриједност нико не може да надомјести, како интелектуално, тако и срцем, и пјеснички, јер су они сјајна екипа људи која промовише центар на позитиван начин. Заинтересовани смо да им пружимо помоћ, али и да уживамо у плодовима њиховог рада - казао је Лолић.

Додао је да тренутно раде на монографији центра која ће бити капитално дјело.

- Наш корисник Жељко Пиљак је прва виолина и прави интелектуалац. Бићемо поносни да имамо монографију Геронтолошког центра. Нема ријечи које могу да опишу њихов труд. Желим им здравља и да наставе свој интелектуални рад. Наша обавеза и мисија је да им се нађемо при руци - нагласио је Лолић.

Корисник центра Драго Вученовић, који је у овој установи смјештен већ 26 година, казао је да је Република Српска раније усвојила добре прописе који регулишу положај особа са инвалидитетом.

- Латинска изрека каже:”Ко поштује старије и инвалидне особе, приближио се части”. По Закону о социјалној заштити геронтолошки центар није установа за смјештај особа са инвалидитетом, али је она постала наш дом - рекао је Вученовић, који је правник у пензији.

Додао је да су ове особе способне да знају, мисле, говоре, воле, али и критикују и свађају се.

Радни терапеут Мирјана Јанковић казала је да за особе са инвалидитетом границе не постоје, што они и доказују својим резултатима.

Социјални радник Предраг Драгичевић истакао је да се управа Геронтолошког центра потрудила да отклони све архитектонске баријере, што је битно за функционисање корисника.

- Можемо се похвалити да смо све максимално прилагодили њиховом функционисању. Потрудили смо се да им буду омогућена ортопедска помагала која су битна за кретање колицима, штакама, ходалицама... Трудићемо се и даље да животни простор у којем бораве буде оплемењен за њихову безбједност - рекао је Драгичевић.

Сусрети

Поводом 3. децембра, Међународног дана лица са инвалидитетом, градоначелник Драшко Станивуковић отворио је у петак Спортско-рекреативне сусрете лица са инвалидитетом. На овим сусретима у дворани “Борик” учествовали су чланови седам удружења која окупљају лица са инвалидитетом у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана