Матура носи цијелу плату

Јасмина Перишић
Матура носи цијелу плату

Бањалука - Како се ближи мај и крај школске године, матурска грозница тресе не само средњошколце него и њихове родитеље, који ће, да би њихова дјеца блистала на прослави матуре, морати да издвоје просјечну плату, а можда и више од тога.

Одијело, ципеле, хаљина, торбица, шминка, фризура, накит, те прослава матурске ноћи издаци су који ће родитеље коштати право мало богатство. Градски трговци већ спремају излоге са раскошним тоалетама и мушким одијелима, а цијене на етикетама зависе од квалитета робе, али и мјеста на којем се пазари.

- Гледаћу да родитеље не оптерећујем скупом гардеробом, али, исто тако, да елегантно и лијепо обучена закорачим у свијет одраслих. Многи моји вршњаци обилазе бутике по Загребу, Грацу и Београду у потрази за матурским тоалетама, али већи број је оних који ће настојати да уз што мање улагања што љепше изгледају. Све у складу са могућностима - рекла је једна од ученица Електро-школе која није жељела да јој име објавимо.

И матуранти имају визију како ће изгледати током свечаности.

- Знам да ћу носити модерни шешир, а свиђа ми се и италијански стил облачења, тако да ћу настојати у том фазону и да будем обучен. Ових дана тражим комбинације сакоа, панталона и кошуља. Има времена до матуре, али нећу ништа да препуштам случају - рекао је матурант који се представио само као Данило, не желећи да открије име школе и своје презиме.

У једној од градских радњи кажу да матуранткиње увелико бирају гардеробу.

- Цијену хаљине одређује квалитет материјала, крој, дезен, али и то да ли је она уникатне или серијске производње. Тако да је за тоалете потребно издвојити од 150 до 500 КМ. Модерне су и кратке хаљине, али матуранти углавном траже дуге елегантније моделе. Ове године је популаран уски "сирена" крој, али траже се и "балске принцес" хаљине - објаснили су у овом бутику.

Истичу да су све боје актуелне, те да се матуранти углавном одлучују за једноставније материјале, како би хаљину могли искористити и у мање свечаним приликама.

У једном од посјећенијих градских бутика кажу да су њихове хаљине једноставнијег кроја и да их углавном купују матуранткиње основних школа, док средњошколке у овој радњи често бирају ципеле и накит.

- Наше хаљине коштају од 30 до 90 КМ. Салонке и сандале су од 79 до 95 КМ, а за мале елегантне торбе треба издвојити од 25 до 35 КМ. Боље огрлице су 40 КМ, а наушнице које су јако лијепог дизајна и добро се продају коштају 20 КМ - прича продавачица у бутику.

У Тржном центру "Зенит", гдје се продаје и мушка и женска гардероба, кажу да матурске хаљине коштају од 90 до 250 КМ, док се солидно одијело може купити за 150 КМ. Мушке ципеле у овом бутику су од 100 до 250 КМ.

У појединим фризерско-козметичким салонима већ имају резервисане термине за матуранте.

- Шминкање са вјештачким трепавицама у нашем салону кошта 40 КМ, а без трепавица 25 КМ. Свечане фризуре су од 20 до 50 КМ. За добар тен матуранти у нашем соларијуму плаћају 0,70 фенинга по минуту - рекли су у једном од салона.

Традиција

Матуранти ће се по традицији окупљати на Тргу Крајине, одакле ће у дефилеу централним градским улицама отићи на мјесто за прославу. 

У хотелу "Босна", у којем су углавном матурске прославе, кажу да је цијена вечере која подразумијева шведски сто 35 КМ, док се пиће плаћа одвојено.

Такође по традицији, излози у улици Веселина Маслеше биће украшени матурским паноима са фотографијама свршених средњошколаца.

Цијене  

Хаљина: од 150 до 500 КМ

Одијело: од 150 КМ

Ципеле: од 80 КМ

Торбице: од 25 КМ

Фризура: од 20 до 100 КМ

Шминка: од 25 до 40 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана