Матијевић: Нема разлога за забрану рада „Агапеу“

ГС
Foto: Facebook

БАЊАЛУКА - Инспекторат Републике Српске одговорно стоји иза става да, према утврђеном чињеничном стању, нема основа за изрицање мјере забране рада ресторану „Агапе“, у Бањалуци рекла је главни републички здравствени инспектор Милица Матијевић за Срну.

Градска инспекција синоћ је дошла у контролу ресторана "Агапе", који се налази у склопу тржног центра "Делта планет". У тренутку контроле затечено је 11 гостију на вањској тераси која има шајбе и то отворене, што је био повод градској инспекцији да изда прекршајни налог и локал запечати.

Инспектори републичке здравствене инспекције, која је и надзорни орган градским/општинским инспекцијама, дошла је на лице мјеста и утврдила да нема основа да објекат буде запечаћен.

- Инспекторат не припада ниједној политичкој опцији и не дозвољава да их било ко увлачи у политичке вртлоге, па ни Градска управа.Према Закону о заштити становништа од заразних болести, прописано је да се мјера забране рада изриче у случајевима непоштовања прописане физичке дистанце, радног времена и окупљања у групама већим од прописаних, већ исључиво за прекршајну санкцију у виду новчане казне која је у контроли и изречена - појаснила је Матијевићева.

Она је замолила Градску управу Бањалука да не злоупотребљава инспекторе, нити да их увлачи у политичка препуцавања.

- Ми смо професионалци који одговорно и савјесно радимо свој посао и не желимо да нас било ко увлачи у политику. Имајући у виду да су поједине новинарске екипе већ чекале „спектакл“ испред наведеног угоститељског објекта, јасно је да је контрола била наручена - нагласила је Матијевићева.

Из републичког Инспектората поручују да више од годину инспектори даноноћно раде и све то вријеме ниједан објекат није био заштићен, нити привилегован.

- Исто тако, недопустиво је да локална власт у Бањалуци искориштава градске инспекторе и наређује печаћење без основа. Закон јасно дефинише шта је прекршај за печаћење објекта, шта је прекршај за новчану казну. Молимо све, без обзира колико имали година да се понашају савјесно, одговорно и у складу са законом, овлашћењима и епидемиолошким мјерама - истакли су у Инспекторату.

Градоначелник Бањалуке на „Фејсбук“ профилу навео је да је угоститељски објекат "Агапе" услуживао госте у башти затвореног типа, чиме су прекршене мјере Републичког штаба за ванредне ситуације те је објавио фотографије направљене током обављања инспекције.

Власница „Агапеа" Горица Додик огласила се на „Твитеру“ наводима да у затвореном дијелу ресторана није био нико, нити је било дозвољено да се сједи.

- Дио који је фотографисан је тераса, на којој су биле отворене шајбе. С обзиром на то да је то прекршај, очигледно само нама, бићемо санкционисани - написала је Горица Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана