Мањи број полазака аутобуса од 25. јуна

Јасмина Перишић
Мањи број полазака аутобуса од 25. јуна

Бањалука - Поласци на већини аутобуских линија градског и приградског превоза биће рјеђи од 25. јуна до 28. августа јер ће на стази бити љетни ред вожње. Разлог за то је крај школске године и почетак сезоне годишњих одмора па из објективних разлога, односно због мањег броја путника престаје потреба за чешћим саобраћањем аутобуса.

Ово су за "Глас Српске" потврдили у Одјељењу са стамбене и комуналне послове и послове саобраћаја.

- Уобичајено је да љетни ред вожње ступа на снагу седмицу или двије по завршетку школске године и траје до средине августа. Напомињемо да приликом ступања на снагу љетног режима није ријеч о укидању појединих линија већ о редукцији одређеног броја полазака које су, прије свега, користили ученици - рекли су у овом одјељењу.

Додају да зимски ред вожње има око 3.600 полазака дневно, а у љетном се смањује на око 3.000, што представља смањење од око 20 одсто полазака.

- У градском превозу од 23 линије, корекције ће бити на 15 линија, а у приградском превозу од 34 линије биће кориговано свега 10 линија - кажу у овом одјељењу.

У предузећу "Аутопревоз" кажу да још нису добили обавјештење о ступању на снагу љетног реда вожње.

- Направићемо измјене и то је оправдано. То су углавном ђачке линије и нема потребе да аутобуси саобраћају празни - рекао је директор овог предузећа Дејан Мијић.

Директор предузећа "Бочац турс" Слободанка Марчета каже да ће увести минималне измјене у режиму саобраћаја.

- Само ће на линији број шест, која саобраћа трасом Аутобуска станица - Лауш, бити смањен број полазака. У дневном шпицу аутобуси на овој линији возиће по уобичајеном реду вожње, тако да путници који иду на посао неће ни осјетити измјену - кратко је прокоментарисала Марчета.

У предузећу "Алдемо турс" истичу да ће до измјена у режиму саобраћаја доћи на свим линијама.

- Биће отприлике око 10 одсто мање полазака - рекли су у овом предузећу.

Овај љетни ред вожње објављен је на сајту града, у брошурама као и на апликацији "БЛ бус".

Гужве

Становник насеља Лауш Данијела Бојић каже да се на линији број шест предузећа "Бочац турс", који саобраћа овим дијелом града, у јутарњим и поподневним часовима често стварају гужве.

 - Лауш има велики број становника па су страшне гужве у вријеме када људи иду или се враћају с посла. Питам се како ли ће тек бити када уведу љетни ред вожње - казала је Бојићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана