Мање новца за сеоске путеве

Сања Амиџић
Мање новца за сеоске путеве

Бањалука - Од накнаде за коришћење шума и шумског земљишта у градској каси ове године на располагању је 400.000 марака, што је за 130.000 КМ мање него лани.

Према законској регулативи, овај новац намијењен је за изградњу, реконструкцију и одржавање инфраструктуре на руралном подручју града, те за развој заштићених подручја.

Предсједник Комисије за комуналне послове при Скупштини града Миленко Јаћимовић рекао је да је до умањења средстава дошло због смањеног обима пословања шумских газдинстава.

- Ова врста прихода је промјенљива и износ накнаде за коришћење шуме и шумског земљишта сваке године не може да буде исти. Када се сјеча и извоз шуме смање, смање се и приходи у градској каси од поменутих накнада - казао је Јаћимовић.

Он је додао да се новац најчешће утроши на санацију приоритетних путева у руралном дијелу града који су уништени током године или на оним подручјима гдје санација саобраћајница није рађена више година.

Према овогодишњем програму коришћења ових средстава градске власти планирале су да новац од поменутих накнада уложе на уређење водотокова, за шта је планирано 170.000 марака, те на одржавање и реконструкцију локалних и некатегорисаних путева на руралном подручју, гдје ће бити уложено 200.000 КМ.

- Чишћење корита, крчење растиња и кошење обала, те продубљавање дна корита планирани су у потоцима Јуларац, Мочила, Подстранац, Ђурђевац, Ченића поток, Душана и Владе Копање, Дубичајац, Талијанов, Бијели, Ребровачки и Шарговачки поток, те потоци у Козарској и улици од Змијања Рајка - наводи се у програму.

Инвестиционо одржавање и реконструкција путева предвиђени су у више мјесних заједница.

- Одређени локални путеви биће обновљени у насељима Горња Пискавица, Буквалек, Крупа на Врбасу, Јагаре, Дебељаци, Карановац, Стричићи, Сарачица и Агино Село - стоји у програму.

Додају да ће ове године за инвестирање у одрживи развој заштићених подручја бити уложено 30.000 марака.

Извјештај

Од накнада за коришћење шума и шумског земљишта највише новца лани је утрошено за реконструкцију локалних и некатегорисаних путева и то 285.000 марака.

- За уређење водотокова и других вода од штетног дјеловања утрошено је 245.000 марака - наводи се у извјештају о реализацији коришћења средстава поменутих накнада у прошлој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана