Мањак учионица увео трећу смјену

Весна Поповић
Мањак учионица увео трећу смјену

Бањалука - Ученици седам основних школа наставу похађају у три смјене, јер немају довољно учионица за рад у двије смјене, а изградња нових просторија није планирана због недостатка новца.

На подручју града наставу у три смјене организују основне школе "Бранко Ћопић", "Петар Петровић Његош", "Иван Горан Ковачић", "Свети Сава", "Бранко Радичевић", "Иво Андрић" и "Алекса Шантић".

У Министарству просвјете и културе РС су рекли да ће, у сарадњи са Градском управом и у складу са расположивим новцем, радити на побољшању услова у школама у граду.

- У поменутим школама настава почиње у различитим терминима због недостатка учионица. У такозване међусмјене углавном иду ученици нижих разреда, првих и других, чије школске активности трају краће него код ученика виших разреда - рекли су у Министарству и додали да свака школа самостално, у складу са својим правним актима, доноси одлуку о времену почетка наставе и броју смјена у којима реализује наставу.

Директор Основне школе "Алекса Шантић" Татјана Радоја је рекла да се настава због недостатка учионица на овај начин организује у посљедњих 15 година.

- У овој школској години у међусмјену иде око 100 ученика. Обично им настава почиње у 11 и траје до 14 или 15 часова. Да бисмо радили у двије смјене потребне су нам најмање још три до четири учионице - објаснила је Радоја.

Додала је да је ситуација ипак нешто боља откако је изграђена школа на Петрићевцу, која је преузела дио њихових ђака.

- Прије је било још горе, с обзиром на то да смо имали и пуно већи број ученика који су долазили из овог насеља. Смањен је број одјељења у међусмјени, али опет нам недостају учионице за рад у двије смјене - навела је Радоја.

Она сматра да тај проблем неће ускоро бити ријешен, јер то захтијева, осим новца, и доста времена за припрему потребне документације и саму изградњу.

Из Градске управе су у више прилика поручивали да се санација, реконструкција, доградња и изградња основних школа налази у надлежности ресорног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана