Мањача завијана усред априла

Ј. Перишић, Н. Бунић
Мањача завијана усред априла

Бањалука - Снијег је усред априла завијао Мањачу и изазвао колапс па тако подручне школе "Петар Кочић" у Стричићима и Павићима нису радиле због нерашчишћених путева, а бијели покривач је покидао водове па су поједина села била без струје и телефона.

Мјештани кажу да није први пут да снијег изненади усред прољећа, али да дуго није био висок 40 центиметара.

- Колико је снијега рекло би се прије да је јануар и зима, а не прољеће. Воћке су већ процвјетале. Са 40 центиметара бијелог покривача можемо да се поздравимо са уродом. Све ће смрзнути. Од ракије ове године неће бити ништа. Зимска служба је очистила главне саобраћајнице, док су споредне биле непроходне - кажу мјештани засеока Чепркале код Стричића.

Предсједник Савјета МЗ Стричићи Златко Сладојевић каже да је снијег непрекидно падао у уторак па су ђаци јуче остали код куће, јер није био проходан пут до школе.

- Ни подручна школа у Павићима није радила, а чуо сам да доста ђака у Колима такође није отишло на наставу - казао је Сладојевић.

Бивши предсједник Савјета мјесне заједнице Павићи Новак Шипка казао је да је стање катастрофално.

- Грн који прође главним путем ни 20 одсто наших потреба не подмири. Дјеца иду шест километара до школе, а како ће када су путеви завијани. Воће нам рано исцвјета и на крају страда. Ово је већ четврта година да нећемо имати шљива - рекао је Шипка.

У Основној школи "Петар Кочић" јуче нисмо добили прецизне информације, јер је директорица била на путу, али је потврђено да су подручне школе у Павићима и Стричићима биле затворене.

У Предузећу "Евро - еко тим", које је задужено за чишћење снијега, кажу да су екипе већ од седам часова биле на терену и да ће радити сљедећих дана ако буде падавина.

Овце без хране

Златко Сладојевић каже да је неколико чобана остало завијано код касарне у Добрњи са стадом од 1.500 оваца.

- Та јадна стока сада нема хране, а остали су завијани у снијегу. Чобани су молили Центар за развој и унапређење села да им да вишак сијена које имају у складишту. Многи сад немају новца код себе, платили би касније само да овце и јагањци не гладују, али у Центру нису имали разумијевања - рекао је Сладојевић.

Струја

Портпарол предузећа "Електрокрајина" Предраг Клинцов каже да је снијег проузроковао кварове на неколико далековода, због чега су привремено без струје остали дијелови неколико сеоских и приградских подручја.

- Најтежа је ситуација на Мањачи, од Стричића до Локвара. Све наше екипе су на терену и санирају кварове. Проблем је неприступачност далеководима у шумама, гдје је снијег већи од пола метра - рекао је Клинцов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана