Како изгледа живот на Мањачи покривеној снијегом VIDEO/ФОТО

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Зима се вратила на Мањачу, која се ових дана поново обукла у бијело рухо. На овој планини доминира права зимска идила са више од 30 центиметара снијега.

У ово се увјерила и екипа “Гласа Српске” која је дан провела са мјештанима. Они памте и јаче зиме, када се температура спуштала и до 30 степени испод нуле. Тако сурових зима више скоро да и нема, али је сточарство и данас главна дјелатност становника Мањаче. Домаћин са платоа Мањаче Милан Азарић испричао је за “Глас Српске” да је овдје прави рај за сточарство, али и ваздушна бања.

- Од када је свијет постао, на Мањачи су зиме јаке и оштре, тако да мора бити снијега. Посљедњих дана је захладило, али се може издржати. Зиме више нису оштре као што су некад биле. Старије генерације то добро памте. Живот на селу је тежак, има доста посла, али ко жели да ради, може да заради и живи од овога. Уз то, знамо шта једемо, имамо своју храну - рекао је Азарић.

Присјетио се да је 1995. био највећи снијег те да је падао непрестано шест дана. Краве, бикови, овце и свиње благо су којим се овај узорни домаћин може поносити.

- Имамо подстицаје од министарства, што је нама који живимо од сточарства важно. Стока је на испаши у просјеку годишње осам-девет мјесеци, зависно од временских услова. Накосимо доста сијена, а много је лакше уз ниже цијене горива - казао је Азарић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Стричићи Раде Божић каже за “Глас Српске” да је Мањача увијек атрактивна дестинација.

- Посебно је посјећена када се одржава “Кочићев збор”, а у посљедње вријеме и у зимском периоду. Људи из града долазе, посебно викендом због нетакнуте природе и уживања на снијегу. Овдје живе домаћини, горштаци који се муче, али поштено живе од свог труда и рада. Сада имамо и добру инфраструктуру, воду, струју, интернет - рекао је Божић.

Према његовим ријечима, житељи овог краја ускоро ће регистровати удружење под називом “Вез”.

- Оснивачки одбор је већ формиран и имамо око 200 чланова. Сви су са Мањаче и млађи од 45 година. Суштина је да у што бољем свјетлу представимо наш крај - рекао је Божић.

Нагласио је да је у току регистрација.

- Надам се да ће се на овај начин поправити демографска слика Мањаче. Имаћемо огранак који ће се бавити проналаском дјевојака које су заинтересоване за удају, јер је велики број нежења у нашем крају који су ситуирани, али немају жену - рекао је Божић. Додао је да ће организовати и зимска прела, да пренесу обичаје на млађе генерације.

Скијалиште

Раде Божић каже да би најављена изградња скијалишта препородила Мањачу.

- Урађени су пројекат и идејно рјешење, а велики број људи из крајева гдје већ има скијалиште знају шта је Бањалука и Мањача, знају да је то овдје могуће. Мањача се отприлике забијели кад и Јахорина и Копаоник - рекао је Божић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана