Мали пијанисти талентом и упорношћу убиру медаље и аплаузе

Маја Станојевић
Мали пијанисти талентом и упорношћу убиру медаље и аплаузе

Мали пијанисти Музичко-едукативног центра у Бањалуци освојили су седам медаља, шест златних и једну бронзану, на Петом међународном такмичењу “Интернешнел Сирмијум мјузик фест” (Интернатионал Сирмиум мусиц фест) у Сремској Митровици.

Овај велики успјех остварили су талентовани полазници у категорији клавира у класи наставнице Јоване Савић-Пајић.

- Добитници медаља су талентовани малишани од шест до 11 година, на чији смо изузетан успјех веома поносни. Прва мјеста у преткатегорији освојили су Теодор Зељковић, који је освојио и награду за најмлађег учесника фестивала, Лазар Маглов, Катја Купрешак те Оливера Кецман - казала је професорица клавира Јована Савић-Пајић која је и директорица Музичко-едукативног центра.

Прво мјесто освојио и клавирски дуо Оливера Кецман и Лазар Маглов, док је бронзу у првој категорији освојила учесница Зара Баштинац. Савић-Пајић је навела да су само неколико дана прије овог такмичења малишани освојили чак 11 награда на Интернационалном фестивалу музике “Примавера”, који је одржан у етно-селу Станишићи код Бијељине.

- Од укупног броја награда, наши ученици су освојили девет првих, једну другу и једну трећу награду - казала је Савић-Пајић.

Мали пијаниста Теодор Зељковић рекао је да је освојио златну медаљу и прво мјесто као најмлађи учесник на фестивалу у Сремској Митровици.

- За мој успјех заслужна је наставница која ме је кроз игру научила да свирам, те да освојим прво мјесто - казао је Зељковић.

И Лазар Маглов задовољан је освојеном наградом.

- Упорношћу и радом заузео сам изванредно мјесто на оба фестивала. Освојио сам четири прве награде и двије златне медаље са другарицом Оливером. Родитељи су веома срећни и поносни као и наставница Јована - рекао је Лазар.

Млада пијанисткиња Оливера Кецман рекла је да иза њених златних медаља стоји много труда и упорности.

- Свирала сам са својим другаром Лазаром. Освојила сам на оба фестивала четири прве награде и двије златне медаље - казала је Оливера.

Дуо Николај Каралић и Рајна Јанковић на фестивалу “Примавера” такође је освојио прве награде.

- Много нам значи што се дружимо и свирамо. У школи нам је веома занимљиво на часовима - казали су ови млади пијанисти.

На фестивалу је ове године учествовало око 400 кандидата из Србије, Мађарске, Румуније, Бугарске, Јужне Кореје, Македоније, Хрватске, Словеније, Летоније, Литваније, Азербејџана, Израела, Црне Горе, Пољске, Уједињених Арапских Емирата и других земаља свијета.

Свечани концерт

С циљем промоције награђених младих умјетника, који су донијели 18 награда, одржан је годишњи концерт награђених ученика у свечаној сали Јеврејског културног центра “Арие Ливне”.

- Поред младих пијаниста који су изводили дјела класичних и барокних композитора, на концерту су се представили и најмлађи полазници музичке радионице - играонице, пројекта намијењеног развоју моторичких, дидактичких, социјалних и психолошких вјештина код дјеце предшколског узраста - казала је Јована Савић-Пајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана