ЛУ „Змијање“ о медвједу у насељу Старчевица: Појачаћемо надзор, сусрет са људима није неуобичајен

М.С.
ЛУ „Змијање“ о медвједу у насељу Старчевица: Појачаћемо надзор, сусрет са људима није неуобичајен

БАЊАЛУКА - Ако грађани примијете да су сусрети са медвједом учестали, потребно је да се јаве Ловачком удружењу (ЛУ) „Змијање“ Бањалука, а ЛУ ће наредних дана појачати ловочуварски надзор на том подручју те ће бити у сталној вези са ресорним министарством са циљем праћења ситуације.

Саопштило је то ЛУ „Змијање“ након што су медији у Српској објавили да је у близини бањалучког насеља Старчевица, око 200 метара од кућа синоћ примијећен медвјед.

 -Сусрет је трајао око десетак секунди на растојању од око 20 метара. Погледима смо се „одмјеравали”, а животиња се након тога окренула и отишла дубље у шуму - испричао је један од шокираних пролазника за портал Српскаинфо.

У ЛУ „Змијање“ кажу да је шире подручје Старчевице и Понира аутохтоно станиште медвједа те да није неуобичајена појава сусрета шетача са медвједом на овом подручју.

- Наглашавамо да у нормалним околностима медвјед никада не напада човјека, и углавном се удаљавају од људи прије сусрета. Сусрет са медвједом у природи је углавном узрокован фактором изненађења усљед правовременог неопажања људи што се може десити ако је вјетар неповољан и ако су шетачи тихи. Апелујемо на грађане, шетаче, да се, уколико се ипак деси сусрет са медвједом у природи, мирно удаље у супротном правцу од медвједа, те да ни у ком случају не прилазе мечићима уколико их сретну одвојене од мајке – нагласили у Удружењу.

Подсјећају Бањалучане да је већ сада по правилу уобичајен сусрет шетача са медвједом на подручју Старчевице и Понира у овом периоду те да никада до сада није забиљежен случај угоржавања људи од стране медвједа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана