Лов на комарце прво уз Врбас

Игор Пилиповић
Лов на комарце прво уз Врбас

Бањалука - Уништавање ларви комараца почиње ових дана. Временске прилике нам иду наруку јер је потребно да температура воде буде око 15 степени да би ларве могле да се развијају у барама и просторима гдје има стајаће воде.

Рекао је ово за "Глас Српске" директор "Еко-бела" Владимир Шушњар, чије је предузеће задужено за запрашивање комараца.

- Градска управа ће по стручним препорукама да одреди приоритете запрашивања. То су углавном подручја у близини водотока, односно уз ријеку Врбас и њене притоке, јер је ту највећа концентрација комараца - рекао је Шушњар.

Према његовим ријечима, површине које нису покошене и  паркови неће бити запрашивани јер ту није могуће уништавање ларви комараца. Касније ће бити процијењено да ли ће бити вршено уништавање одраслих јединки.

- Са земље ћемо запрашити области са стајаћим водама, депоније, просторе око ауто-отпада гдје има старих ауто-гума. То су мјеста гдје се они развијају - рекао је Шушњар.

Додао је да ће становништво на вријеме бити обавијештено о свим радњама које ће изводити екипе за уништавање инсеката.

- Пчелари никада нису били угрожени и неће јер ми запрашивање радимо када пчеле мирују, послије 20 часова. О нашим активностима обавезно обавјештавамо грађане, као и институције - казао је Шушњар.

У Градској управи кажу да ће превентивне мјере бити предузимане у складу са Програмом дезинсекције, те стручном процјеном извођача и надзорног органа.

- За запрашивање комараца ове године је у буџету града  планирано 40.000 КМ - рекли су у Одјељењу за друштвене дјелатности.
Истакли су да ће пратити присутност ларви, а ларвицидни третман ће се вршити најмање три пута, у зависности од развоја генерација комараца.

- По упутствима која смо добили од Института за јавно здравство, дезинсекција комараца ће се заснивати превасходно на ларвицидном третману, а сузбијање одраслих форми биће сведено на неопходан оптимум - казали су у Одјељењу за друштвене дјелатности.

Истакли су да ће се дезинсекција вршити еколошки најприхватљивијим биоцидима, а становништво ће бити правовремено обавијештено о свим активностима у вези са сузбијањем комараца.

Тиграсти комарци

Тиграсти комарци најпознатији су преносници вируса, односно грознице "западног Нила", а један случај проналаска овог комарца забиљежен је и на подручју града. Они који оболе имају симптоме сличне грипу и прехлади.

- Најчешће је то повишена тјелесна температура, главобоља, умор, бол у зглобовима, а понекад вирус може изазвати и осип на кожи, натечене лимфне чворове и бол у очима - објашњавају епидемиолози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана