Љепоте града и природе разгледају са бицикла

Јасмина Перишић
Љепоте града и природе разгледају са бицикла

Бањалука - Бањалука има много тога да понуди у области бициклистичког туризма. Драго нам је да већ за неколико дана имамо прву групу бициклиста из Словеније који ће моћи да упознају град и његову околину, прелијепу природу и културно-историјске знаменитости.

Изјавио је то члан Иницијативе грађана Рекреативна зона Бањалука и туристички водич за град Тихомир Дакић послије презентације туристичких потенцијала за бициклисте на "Блед бајк фестивалу", који је одржан од петка до недјеље у словеначком Бледу.

- У оквиру експо сегмента на "Блед бајк фестивалу" понудили смо бициклистичке програме за брдски и друмски бициклизам, који су осмишљени тако да је Бањалука полазна тачка, а програми вожње се првенствено реализују у непосредној околини града и оближњим дестинацијама као што су Пецка, Шипово и Јајце. Визија Рекреативне зоне се развија и преко граница и изузетно нам је драго да је то препознато, како од посјетилаца фестивала на Бледу тако и од туристичких агенција које у својој понуди нуде овакве аранжмане - истакао је Дакић.

Он је нагласио да на подручју града на Врбасу постоје руте за друмски и брдски бициклизам.

- Друмски бициклизам вози се рутама Бањалука - Карановац - Тисовац - Крупа на Врбасу, а повратак обухвата вожњу кањоном Врбаса до Бањалуке. Имамо такође руту Бањалука - Кола - Крупа на Врбасу - кањон, те руту Бањалука - Пискавица - Козарац, преко наших села Поткозарја до Националног парка "Козара". Што се тиче брдског бициклизма, ту су стазе Бањ брдо - Осмача, преко етно-села Љубачево. Имамо брдску стазу до Крупе на Врбасу и стазу од Маховљана до Козаре, као и стазу у Слатини - рекао је Дакић и додао да су то руте дуге од 30 до 50 километара.

Тим из Бањалуке, који су чинили представници Рекреативне зоне и туристичке агенције "Цептер паспорт", представио је на фестивалу нову бициклистичку дестинацију, сјеверозападни дио Републике Српске и БиХ и своје програме бициклистичког туризма са поласком из Бањалуке.

- Разлог зашто смо се опредијелили за словеначко тржиште је чињеница да су Словенци врло усмјерени ка активном одмору у природи, на првом мјесту кроз рекреативни бициклизам. Словенија је близу и саобраћајно врло добро повезана са Бањалуком. Услови за бициклистички туризам код нас су врло добри, укључујући и чињеницу да су наши предјели и природа још неискоришћени, нетакнути и много егзотичнији него на другим мјестима - истакла је директор туристичке агенције "Цептер паспорт" Милена Павловић.

У тиму из Бањалуке још су истакли да Словенци воле наш менталитет и гостопримство, добру храну, а што се цијена тиче, врло смо конкурентна дестинација.

ТОБЛ

У Туристичкој организацији града Бањалука кажу да раде на промоцији бициклизма у свим градовима у којима представљају туристичку понуду.

- Имамо доста туриста из западноевропских земаља који се распитују гдје могу изнајмити бицикл. Код нас још није довољно развијена бициклистичка култура, али град ће томе, надамо се, допринијети још више постављањем најављених станица за изнајмљивање јавних бицикала - рекли су из ТОБЛ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана