Љекари упозоравају: Нигдје без шешира и течности!

К.Ш.
Љекари упозоравају: Нигдје без шешира и течности!

Са доласком љетних врућина Дом здравља Бањалука издао је важне препоруке за очување здравља усљед високих температура ваздуха.

Како су истакли, високе температуре могу да угрозе здравље и здравих, а посебно особа са хроничним болестима и дјеце. Због тога препоручују избјегавање излагања сунцу средином дана, посебно од десет до 17 часова.

- Активности на отвореном треба планирати рано ујутру или касно увече.

Носити лагану, памучну, широку одјећу, свијетлих боја, користити шешире са широким ободом и сунчане наочаре. Увијек носити флашицу воде и узимати веће количине течности. Не треба чекати осјећај жеђи, него течност узимати сваких сат-два сата, а дјеци давати и чешће. Јести лаганију храну, са пуно свјежег воћа и поврћа - навели су из Дома здравља.

Посебно упозорење се односи на паркиране аутомобиле, јер за само неколико минута, температура у аутомобилу може достићи и 50 степени.

- Дијете не треба остављати само никада у аутомобилу. Боравак у паркираном аутомобилу доводи до повећања температуре тијела, а код дјеце температура расте три до пет пута брже него код одраслих. То може довести до топлотног удара и смрти - упозоравају из Дома здравља.

Када се посумња на топлотни удар, особу би требало смјестити у просторију која је климатизована, а ако то није могуће, премјестити је у хлад. Наглашавају да је одмах потребно позвати хитну помоћ.

- Неопходно је што прије снизити температуру тијела (пожељно испод 38 степени). Особу треба ослободити од вишка одјеће, расхлађивати је. Наквасити мајицу или ручник хладном водом и стављати облоге, пожељно је и туширање млаком водом. Давати доста течности - истакли су, између осталог, из Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана