Љекара промијенило 18.500 пацијената

Невена Бунић
Љекара промијенило 18.500 пацијената

Бањалука - Више од 18.500 грађана у току прошле године промијенило је љекара, а као разлоге за ову одлуку најчешће су наводили промјене мјеста пребивалишта, престанак рада изабраног љекара, као и незадовољство радом породичног доктора.

У Фонду здравственог осигурања Републике Српске нагласили су да је лани 6.123 пацијента промијенило породичног доктора у Дому здравља, док је 2.271 пацијент отишао у дом здравља у некој другој општини.

- Педијатра је промијенило 1.440 осигураника, а 10.956 гинеколога у оквиру Дома здравља - рекли су у Служби за односе с јавношћу Фонда здравственог осигурања.

Осигураници Фонда имали су од октобра до краја децембра могућност да изаберу тим породичне медицине, педијатра и гинеколога без навођења разлога промјене.

Мимо тог рока такође се може промијенити породични љекар, али само под одређеним околностима са навођењем разлога промјене.

- Пацијенти такође могу бирати и болницу када су упућени на болничко лијечење, без обзира на мјесто пребивалишта - додали су у Фонду.

Нагласили су да тренутно три тима породичне медицине у бањалучком Дому здравља имају више од 2.000 регистрованих пацијената.

У Дому здравља кажу да према стандардима за примарну здравствену заштиту један тим породичне медицине, кога чине један љекар и двије медицинске сестре, треба да обезбјеђује услугу за 2.000 пацијената.

Наглашавају да у Служби породичне медицине ради 121 доктор породичне медицине.

- Грађани могу да бирају и између осам специјалиста гинекологије и акушерства и три доктора медицине на специјализацији из ове области. У Дому здравља ради и 13 специјалиста педијатрије и три доктора медицине на специјализацији из педијатрије - навели су у Дому здравља.

Потврдили су да је и прошле године неколико љекара имало више од 2.000 регистрованих пацијената, али да се већина бринула од 1.500 до 2.000 пацијената.

Мјештанка Лауша Марица Ч. каже да се морала одлучити за новог љекара, јер је њена досадашња докторица нашла запослење у другој установи.

- Дужи низ година била сам регистрована код ње, доста ми је помогла са мојом болешћу. Имала сам много повјерења у њу, али она је, нажалост, прешла код приватника. Изабрала сам новог љекара, не знам ништа о њему, али надам се да ће све бити у реду - рекла је Чавићева.

Процедура

У случају промјене породичног доктора, осигураник код новоизабраног љекара попуни формулар који потом донесе у Фонд здравственог осигурања, који испуни обрасце у три примјерка. Један се носи новоизабраном, један "старом" породичном, а један остаје у Фонду. Осигураник преузме здравствени картон од "старог" и однесе новоизабраном доктору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана