Лисица сије страх и панику у Алеји

Александар Стојановић
Лисица сије страх и панику у Алеји

БАЊАЛУКА - Мјештани улице Јована Дучића, у строгом центру града, већ дуже вријеме имају "блиске сусрете" са лисицом, која је у неколико наврата излазила на паркинг оближњих зграда, а чак јој није сметало присуство људи.

Један од тих "излета" лукаве звијери, забиљежили су и читаоци "Гласа Српске", који истичу да је лисица у неколико наврата изашла међу људе у популарној Алеји. Према њиховим ријечима, иако је сам призор необичан за град, а нарочито центар, осјећај није пријатан, јер је ова животиња међу највећим преносницима бјеснила.

- Први пут сам је примијетио прије мјесец дана, а од тада у неколико наврата се појављивала. Иако је једно вријеме нисам виђао, мислећи да су надлежни интервенисали по нечијој пријави, посљедњих дана скоро свакодневно се појављује - рекао је за "Глас Српске" конобар из оближњег угоститељског објекта.

Према његовим ријечима, лисица сваки пут изазове панику и страх код родитеља, јер не могу да предвиде њено понашање и страхују да би могла да нападне дјецу.

- Ово за њу није природно окружење и сигурно да и се и код ње појаве паника и страх кад се затекне међу много људи и аутомобила. Претпостављам и да је гладна и да је у потрази за храном. Све кад се узме у обзир, страх станара је дефинитивно оправдан - рекао је овај младић.

Станарка оближње зграде Јована Врачар рекла је да је први пут лисицу примијетила прије два дана.

- Од комшије сам чула да то није први пут да се лисица појављује. Осјећај није нимало пријатан. Била сам са млађом кћерком вани када сам видјела да вране нападају неку животињу. Када сам пришла, видјела сам да је то лисица која се бранила од овог напада. Забиљежила сам тај тренутак камером, али недуго затим лисица је почела панично да трчи и са кћерком сам се склонила на сигурно - рекла је Врачарева.

Станари зграда позвали су надлежне службе да што прије изађу на терен, да малишанима из оближњих зграда не би била угрожена безбједност и сигурна игра.

Нико није надлежан

На питање упућено Градској управи да ли је било пријава, одговорили су да је за појаву дивљих животиња одговорно ловачко удружење "Змијање", које газдује на територији града те надлежно министарство.

Ипак, из Ловачког удружења кажу за "Глас Српске" да они не могу дјеловати у центру града, јер се одстрел може извршити само у подручју гдје је најближи објекат на удаљености 200 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана