Легализована 5.844 објекта

Јасмина Перишић
Легализована 5.844 објекта

Бањалука - До сада су ријешена 5.844 захтјева за легализацију бесправно изграђених објекта, потврдили су у Градској управи.

Како су објаснили, до сада је поднесено 10.025 захтјева, а према подацима Одјељења за просторно уређење, само до 2007. године било је око 20.000 бесправно изграђених објеката.

У Градској управи истичу да је од када је на снази Закон о уређењу простора и грађењу из 2013. године поднесено 1.075 захтјева. Подсјећају да је по овом закону крајни рок за предају захтјева 24. мај идуће године. Очекују да ће се број захтјева вјероватно повећати пред истек овог рока.

- Највише накнадних одобрења за грађење издато је у поступцима легализације, који су започели 2008. године, када је издато 2.088 одобрења. У 2011. издато је 76, а у овој години 187 накнадних одобрења за грађење - рекли су у Градској управи. Према њиховим ријечима, не може бити издата накнадна грађевинска дозвола за објекте који су изграђени на земљишту неповољном за грађење.

- Грађевинску дозволу неће добити објекти изграђени на клизиштима, мочварним земљиштима и земљиштима изложеним елементарним непогодама и поплавама. Под знаком питања су и објекти који су изграђени од материјала који не обезбјеђују трајност и сигурност објекта, као и објекти изграђени на површинама јавне намјене - казали су у Градској управи.

Додали су да се умањење накнада за легализацију односи на објекте површине до 400 метара квадратних под условом да власник тог објекта нема другу непокретност на подручју на којем се налази објекат који је предмет легализације.

Мјештанин насеља Ада Звонко Пајић рекао је да, иако је изградио кућу 2008. године, још није поднио захтјев за легализацију.

- Наравно да сви чекају посљедњи тренутак због финансија којих никад није доста када се гради кућа. Фасаду нећу ни стављати, а за грађевинску дозволу ћу вјероватно морати подићи кредит - рекао је Пајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана