Кули у Кастелу враћају сјај прохујалих времена

Весна Поповић
Кули у Кастелу враћају сјај прохујалих времена

Бањалука - Обнова дијела тврђаве Кастел напредује пуном паром, па би до краја августа новим сјајем требало да засија кула на овом свједоку прохујалих времена.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је рекао да је реконструкција улазне куле, која је изгорјела у пожару 2013. године, завршена прије мјесец.

- Ојачани су зидови гдје је то било потребно. Постављен је и нови кров који је недостајао јер је изгорио у пожару који је захватио овај дио Кастела - рекао је Билчар.

Казао је да је у току адаптација куле у којој се својевремено налазио угоститељски објекат.

- Чим су окончани радови на улазној кули прешло се на другу локацију. Тренутно се ојачава пратећи бедем уз кулу, а у оквиру тих радова биће саниране и степенице које воде до бедема. Након тога ће бити скинут стари кров и постављен нови - рекао је Билчар.

Према његовим ријечима радови на овој кули би требало да буду окончани до краја августа.

- Када је у питању реконструкција Кастела то је све што је планирано да се финансира из овогодишњег буџета. Наредних година ћемо наставити са обновом девастираних дијелова ове тврђаве, а шта ће бити урађено зависиће од тога колико град буде имао новца на располагању - рекао је Билчар.

Он је напоменуо је да је за обнову обје куле град ангажовао предузеће “Кото” из Београда и да је за те радове из буџета града издвојено 150.000 КМ.

У Туристичкој организацији града Бањалука су рекли да је тврђава Кастел најпознатија и најпосјећенија знаменитост у граду.

- Сваки дио Кастела, од Камене куће, Љетне позорнице, до њених кула и зидина је прича за себе која говори о историји овог града. Сви туристички обиласци града почињу са те локације, а у њој се одржавају и бројне манифестације и концерти који привлаче посјетиоце - казали су у ТОБЛ-у.

Додали су да је санација појединих дијелова тврђаве увијек добородошла, али да би њена потпуна обнова препородила туристичку понуду града.

Реконструкција дијела Кастела је завршена прошле године, у шта је уложено 9,1 милиона КМ, новца Европске уније и града. Грађани сматрају да је добро што се улаже новац у један од симбола града.

  • Тврђава Кастел вијековима представља срце града, зато је важно да заблиста у пуном сјају - казала је Мирослава Зелић.

Споменик

Тврђава Кастел је проглашена националним спомеником БиХ и представља незаобилазан туристички мотив Бањалуке. Простире се на површини од 48.000 квадратних метара, од чега је унутар бедема 26.610 квадрата. Бедеме чини девет бастиона и двије куле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана