КУД Свети Сава уприличио други Светосавски бал: Публика уживала у игри и пјесми из 19. вијека

Невена Бунић
КУД Свети Сава уприличио други Светосавски бал: Публика уживала у игри и пјесми из 19. вијека

Бањалука - Староградска музика, народне игре, војничке одоре и хаљине на Светосавском балу вратили су у уторак навече публику у концертној дворани Банског двора у 19. вијек.

Организатор Културно-умјетничко друштво "Свети Сава" и његови гости оставили су незабораван утисак на све присутне. Више од 50 парова плесало је валцер, а поред фолклорног ансамбла домаћина, на другој по реду манифестацији овог типа наступили су и пјевачи: Марија Шестић, Марко Цвијић, Саша Берендика, као и професори Академије умјетности Сњежана Поповић-Вулета и Жељка Јованић.

- Бал смо приредили у част и сјећање на првог српског просвјетитеља Светог Саву у жељи да одржимо традицију нашег народа. Чланови нашег друштва извели су и официрско коло и градске игре. Настојали смо да на аутентичан начин прикажемо дио традиције српског народа, односно популарне плесове и музику из времена када је одржан први Светосавски бал давне 1846. године - рекао је секретар Културно-умјетничког друштва "Свети Сава" Дамир Јованић.

Додао је да се овогодишње издање Светосавског бала битно разликује од балова који се одржавају у окружењу и сусједним градовима.

- Јединствени смо по томе што нисмо служили храну и што су гости стајали, и на тај начин лако су се могли придружити плесним паровима - истакао је Јованић.

На балу су се окупиле бројне истакнуте личности из културног, политичког и друштвеног живота. Замјеник градоначелника Срђан Амиџић отворио је Светосавски бал истакавши да Градска управа даје посебан значај свим догађајима којима се његује национални идентитет.

- Куд "Свети Сава" урадио је одличан посао. Ово је традиција стара око 170 година и драго ми је да се наставља и у Бањалуци. Имали смо прилику да видимо и културну баштину града. Градска управа ће га подржавати и у наредним годинама и у материјалном и у логистичком смислу - казао је Амиџић.

Члан КУД-а "Свети Сава" Ранко Вукајловић каже да му је посебно драго што је наступио на овако важној свечаности.

- За мене је бал значајан због упознавања културе и традиције наших предака. Морам признати да је било мало напорно спремити се за наступ, али су то слатке муке - рекао је Вукајловић.

Историја

Светосавски бал је први пут одржан 1846. године у Бечу, а организатор је био кнез Милош Обреновић. У то вријеме у Бечу је живјело око 50.000 Словена који су организовали балове који су по величини и гламуру били равни царским баловима. По налогу кнеза за потребе првог бала аустријски композитор Јохан Штраус компоновао је "Српски кадрил" користећи српске народне пјесме као основ за композицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана