КУД Чајавец на Видовданској забави у Аустрији

Ј. П.
КУД Чајавец на Видовданској забави у Аустрији

Бањалука - Културно-умјетничко друштво "Чајавец" одушевило је протеклог викенда Србе у дијаспори, који су чланове овог ансамбла два пута враћали на бис на "Видовданској забави" у аустријском граду Гмунден.

- У Аустрију смо ишли на позив КУД-а "Кнез Лазар", који је домаћин забаве. Представили смо се "Саборским играма из старе Бањалуке", "Играма из Врлике", "Играма и пјесмама из Пчиње" и "Шопским играма". Поред домаћина и наших чланова учесници програма били су и КУД "Босиљак" из Велса и КУД "Стеван Мокрањац" из Беча. Били су одушевљени јер смо их, како су рекли, игром и пјесмом вратили у завичај - рекао је директор КУД-а "Чајавец" Хаџи Момчило Весовић.

Публика је уживала у двочасовном програму и презентацији српског културног насљеђа, а највише пажње изазвали су чланови репрезентативног ансамбла народних игара и пјесама и вокални састав "Шнале мале"- ансамбла "Чајавец".

Игре и пјесме из Републике Српске привукле су посебну пажњу и изазвале одушевљење публике.

- Морам да кажем да су запажен наступ имали и чланови овогодишњег европског првака српских КУД-ова у дијаспори "Стевана Мокрањца" из Беча. Било је то заиста лијепо дружење, које је потрајало дубоко у ноћ. Домаћини су нас пријатно изненадили одличном организацијом, јер су нам пружили прилику да се упознамо са љепотама Граца и Гмундена - испричао је Весовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана